Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Αφού μάθατε χωρίς ανάσα, θα μείνετε χωρίς ανάσα...

Συνεχίζεται η θλιβερή πρακτική των Βρυξελλών να παίζουν τον ρόλο του διακομιστή εκβιασμών και απειλών των εταίρων-δανειστών (βλέπε Γερμανία) προς την ελληνική πλευρά με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στα μέτρα τους κατά την αυριανή σύνοδο της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

Η γνωστή τακτικήαπό τη μία πλευρά αναγνώριση των «εντυπωσιακών αποτελεσμάτων» που έχει πετύχει η Ελλάδα στον οικονομικό τομέα, με έμφαση στην υποχώρηση της ανεργίας, τη δημιουργία σημαντικών πλεονασμάτων και την αύξηση της ανάπτυξης, και από την άλλη δεν μπορούμε να σας αφήσουμε να πάρετε αναπνοή, διότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες που δεν ικανοποιούν τα αποικιακά συμφέροντά μας στη χώρα και δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχετε αναλάβει ως προς τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας.
Συνεπώς, για να καθησυχαστούν οι αγορές, απαιτείται η επιβολή αυστηρής επιτήρησης στη μετα-μνημονιακή εποχή με μια νέα τρόικα να πραγματοποιεί ελέγχους κάθε τρεις μήνες, τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αποκομίσει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες θα επιστραφούν με... δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η υποδειγματική υπακοή των Αθηνών, και για το χρέος «ικανοποιηθείτε» με τα μέτρα που προτείνει το Βερολίνο...
Μία μέρα πριν από την κρίσιμη υπουργική σύνοδο των 19, αξιωματούχοι-ρομπότ της Κομισιόν αλλά και των θεσμών ενημέρωσαν χθες τους δημοσιογράφους για το τι αναμένεται στο Λουξεμβούργο με βάση τις τελευταίες εξελίξεις.
Και περιέγραψαν καλά την όλη κατάσταση, έστω και αν τα περισσότερα είναι ήδη γνωστά. Πρέπει να εμπεδωθούν τα μέτρα που θα αποφασιστούν και παράλληλα να παραδειγματιστούν άλλα κράτη-μέλη του Νότου.
Οι εν λόγω αξιωματούχοι άρχισαν την ενημέρωση με μια ισχυρή δόση αισιοδοξίας«Θα μπορούσα να πω ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας είναι στο 100%, ωστόσο επειδή αυτό είναι επικίνδυνο θα πω 80%» είπε ένας από αυτούς.
Ολοι αναγνώρισαν ότι η εκπλήρωση από ελληνικής πλευράς των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Τα 80 από τα 88 προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί και αναμένεται να κλείσει πολύ σύντομα αυτό το κεφάλαιο.
Δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με τον καθορισμό της τελευταίας δόσης, η οποία θα κυμανθεί μεταξύ 11-12 δισ. ευρώ και προορίζεται για «δημοσιονομικό μαξιλάρι».
Σύμφωνα με αξιωματούχο, οι δανειακές ανάγκες της χώρας υπολογίζονται σε 20 δισ. ευρώ μέχρι τις αρχές του 2020. Θα εξαρτηθούν στη συνέχεια από το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους.
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε ότι η κατάσταση γύρω από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων παραμένει ρευστή. Η πρόβλεψη είναι ότι η επιμήκυνση θα κυμανθεί μεταξύ 7-8 χρόνια.
Η Γερμανία αναμένεται να βάλει λίγο νερό στο κρασί της σε σχέση με την τριετία που ζητούσε αρχικά, ενώ το ΔΝΤ ζητούσε τουλάχιστον μία 15ετία.
Ως προς τα άλλα μέτρα, τα κέρδη (4 δισ. ευρώ) που κατέχουν η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες κρατών-μελών από τα ελληνικά ομόλογα θα επιστραφούν στην Ελλάδα σε τέσσερις ισόποσες... δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις και θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις από ελληνικής πλευράς. Και εδώ μπαίνει το κεφάλαιο της επιτήρησης...
Κατά τα άλλα, οι αξιωματούχοι δεν παρέλειψαν να εξυμνήσουν τις προσπάθειες που απέφεραν «εντυπωσιακά αποτελέσματα» στην οικονομία της χώρας (αύξηση της ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας).
Δωρεάν δηλώσεις, όπως του επίτροπου Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος επανήλθε δριμύτερος μετά τη γέννηση του παιδιού του και διαβεβαίωσε χθες από το Παρίσι ότι «δεν θα υπάρχει “καμουφλαρισμένο” πρόγραμμα για την Ελλάδα» μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.
«Λέω κατηγορηματικά πως δεν θα υπάρξει “καμουφλαρισμένο” πρόγραμμα για την Ελλάδα γιατί αυτό θα ήταν “αναξιοπρεπές”» είπε ο Π. Μοσκοβισί, για τον οποίο τα μέτρα για το χρέος πρέπει να είναι αξιόπιστα, ώστε να σταλούν θετικά μηνύματα στις αγορές.
Κώστας Μοσχονάς
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: