Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Λεμονόχορτο: ένα ευεργετικό βότανο με πολλά οφέλη για την υγεία

Το λεμονόχορτο είναι ένα πολυετές φυτό με μακριά λεπτά φύλλα και προέρχεται από την Ασία. Έχει ευχάριστο άρωμα λεμονιού και μια πιο ήπια και πιο γλυκιά γεύση από τα λεμόνια. Χρησιμοποιείται κυρίως στην ασιατική κουζίνα. Το λεμονόχορτο είναι ένα φυτό πλούσιο σε πολυάριθμα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Α και C, καθώς και μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, χαλκό, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και σίδηρο.

Εκτός του ότι χρησιμοποιείται σε νόστιμα φαγητά, έχει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία και είναι μια πολύ γνωστή θεραπεία για πολλές ασθένειες και καταστάσεις.
Πεπτικά προβλήματα
Το λεμονόχορτο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για το πεπτικό μας σύστημα. Οι αντισηπτικές του ιδιότητες είναι χρήσιμες ενάντια στα επιβλαβή βακτήρια και παράσιτα, τα οποία μπορούν να εισβάλουν και να βλάψουν το γαστρεντερικό σύστημα. Το φυτό χρησιμοποιείται συνήθως ως μια φυσική θεραπεία κατά του πόνου στο στομάχι, τις κοιλιακές κράμπες, το φούσκωμα, την δυσκοιλιότητα, την δυσπεψία και την καούρα. Το φυτό μπορεί επίσης να μας ανακουφίσει από τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας.
Καταναλώστε λεμονόχορτο τσάι κάθε μέρα για να ανακουφιστείτε από πιθανά προβλήματα του πεπτικού συστήματος, αλλά να είστε προσεκτικοί – το τσάι δεν συνιστάται για παιδιά.
Ρυθμίζει τη χοληστερόλη
Το λεμονόχορτο μειώνει το ποσοστό απορρόφησης της χοληστερόλης και την πρόληψη της οξειδωτικής διαδικασίας της κακής (LDL) χοληστερίνης στο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι εμποδίζει τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, καθώς και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αποτοξινωτικές ιδιότητες
Η τακτική κατανάλωση τσάι λεμονόχορτου θα αποτοξινώσει το σώμα και θα το καθαρίσει από τις τοξίνες. Έχει ισχυρές διουρητικές ιδιότητες, κάτι που σημαίνει ότι θα εξαλείψει τις τοξίνες και το ουρικό οξύ από το αίμα, και θα κρατήσει τα νεφρά σας καθαρά και λειτουργικά. Θα καθαρίσει επίσης και άλλα όργανα, όπως το ήπαρ, το πάγκρεας και την ουροδόχο κύστη και θα βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος.
Θεραπεία το κρύωμα και τη γρίπη
Χάρη στις αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, καθώς και τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης C, το λεμονόχορτο είναι η καταλληλότερη θεραπεία για το κρύωμα και τη γρίπη. Θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του ηλεκτρονικού αποτελεσματικά. Συνιστάται σε άτομα που πάσχουν από άσθμα ή βρογχίτιδα.
Θεραπεύει την αρθρίτιδα
Το λεμονόχορτο έχει αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που πάσχουν από φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα, ρευματισμούς και ουρική αρθρίτιδα. Το βότανο αυτό λειτουργεί με το να επιβραδύνει τις δραστηριότητες ορισμένων ενζύμων που είναι υπεύθυνα για τον πόνο και το οίδημα.
Το καλύτερο για το θηλασμό
Οι θηλάζουσες μητέρες πρέπει να πίνουν τσάι λεμονόχορτου κάθε μέρα, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του γάλακτος τους. Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του φυτού θα κρατήσουν το μωρό υγιές και θα αποτρέψουν κάθε είδους μολύνσεις καθώς μεγαλώνει.
Θεραπεία για την κατάθλιψη
Το βότανο αυτό έχει ισχυρές αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και είναι πλούσιο σε φυσικές ενώσεις που διεγείρουν την παραγωγή σεροτονίνης. Το τσάι λεμονόχορτου παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της διάθεσης, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε σιτρονέλλα η οποία μπορεί να καταπραΰνει το σώμα και το μυαλό σας. Η σιτρονέλλα θα βελτιώσει επίσης τον ύπνο σας.

Εξουδετερώνει την κακοσμία του σώματος
Το αιθέριο έλαιο λεμονόχορτου είναι ένα υπέροχο φυσικό αποσμητικό, και σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ καλύτερο από τα εμπορικά αποσμητικά. Η κιτράλη στο βότανο έχει δυνατό άρωμα που θα καταβάλλει την οσμή, ενώ οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του θα ελέγχουν την εφίδρωση και την εξάλειψη των μικροβίων που είναι υπεύθυνα για την οσμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: