Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Ευθ. Λέκκας: Να επανασχεδιαστούν τα σχέδια των δήμων για τις πλημμύρες

Μελέτη για τη διαχείριση του πλημμυρικού κινδύνου στους 66 δήμους της Αττικής, που συντάχθηκε από ομάδα ερευνητών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την επιστημονική ευθύνη του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, παρουσιάστηκε σήμερα σε ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), για λογαριασμό της οποίας εκπονήθηκε.


Αναφερόμενος στο «τι μέλλει γενέσθαι» στο λεκανοπέδιο, ο κ. Λέκκας τόνισε: «Πολύ φοβάμαι ότι σε πολλές περιπτώσεις δε μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτε. Τα έργα που πρέπει να γίνουν είναι πολύ μεγάλα και με αμφίβολη αποτελεσματικότητα. Θα τα κάνουμε με προοπτική εικοσαετίας και πόσο σίγουροι είμαστε, σήμερα, ότι τα καιρικά φαινόμενα θα έχουν τότε τα χαρακτηριστικά της διανυόμενης εποχής…;» διερωτήθηκε.

Όπως είπε ο καθηγητής, «υπάρχουν 160 περιοχές σε όλη τη χώρα που πιθανώς να πληγούν από ακραία καιρικά φαινόμενα, χωρίς να είμαστε σε θέση να δράσουμε προληπτικά, γιατί τα έργα που απαιτούνται είναι μεγάλα και οι προϋπολογισμοί τους εκτός των δυνατοτήτων της χώρας μας στην τρέχουσα συγκυρία».

Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμα ότι οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται σε περιαστικές ή και σε αστικές περιοχές, όπως συνέβη πρόσφατα στο Μάτι Αττικής, συντελούν πλέον στην επιδείνωση των συνεπειών από τα πλημμυρικά φαινόμενα κατά τέσσερις φορές περισσότερο και κατά οκτώ φορές πιο πολύ στα καταιγιστικά φαινόμενα.

Ο κ. Λέκκας εστίασε στη σημασία παρεμβάσεων προληπτικού χαρακτήρα. «Εκείνο που πρέπει να δούμε και να κάνουμε είναι η ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, αποδεχόμενοι πλέον τους κινδύνους και τη διακινδύνευση μέσα στην πρωτεύουσα» είπε.
Ανέφερε, τέλος, ότι πρέπει να επανασχεδιαστούν όλα τα υπάρχοντα συστήματα σχεδίων κι αυτό δεν μπορεί να γίνει ανά δήμο, αλλά ταυτόχρονα για όλους τους δήμους της Αττικής, με κάποιες εξειδικευμένες παρεμβάσεις, εκεί όπου ο κίνδυνος για πλημμύρες είναι υψηλός.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: