Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Στα 0,09 ευρώ από το 2019 το τέλος πλαστικής σακούλας

Στα 0,09 ευρώ (με ΦΠΑ) θα κοστολογείται από τις αρχές του 2019 η πλαστική σακούλα, από τα 0.04 ευρώ που στοιχίζει σήμερα, σύμφωνα με απόφαση της ευρείας πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου. Ωστόσο, όπως επανέλαβε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, το κράτος δεν εισπράττει ούτε ευρώ στα ταμεία του από την καταβολή του τέλους πλαστικής σακούλας, το οποίο θα επιστραφεί εξ ολοκλήρου στους πολίτες με τη χορήγηση σακούλας πολλαπλών χρήσεων, μέσω των δήμων.

«Δε θέλουμε να εισπράξει ο ΕΟΑΝ ούτε ένα λεπτό του ευρώ, γιατί στ' αλήθεια επιθυμούμε να μη χρησιμοποιηθεί καμία λεπτή πλαστική σακούλα. Το λέω καθ' υπερβολήν, αλλά θέλουμε οι πολίτες να χρησιμοποιούν σακούλες πολλαπλής χρήσης, υφασμάτινες, υφαντές, από ανακυκλώσιμα υλικά, ακόμα και καροτσάκια για τις καταναλωτικές τους συνήθειες» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.
Όπως είπε, πρόκειται για ευρωπαϊκή Οδηγία, που στοχεύει στη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας. «Αν δεν την υλοποιήσουμε, η χώρα θα πληρώσει πρόστιμο. Εφαρμόζουμε το πιο φθηνό τέλος για λεπτή πλαστική σακούλα στην Ευρώπη» επισήμανε.
Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι έως το τέλος του 2019 η Ελλάδα θα πρέπει να πιάσει τον ευρωπαϊκό στόχο για μείωση της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας, έως 90 πλαστικές σακούλες ανά άτομο, την ώρα που το 2017 η αντίστοιχη αναλογία ήταν 300-400 πλαστικές σακούλες ανά άτομο.
«Όλοι θέλουμε να μη βλέπουμε πλαστικές σακούλες στις θάλασσές μας, στα ρέματα, στους εθνικούς δρόμους και αλλού. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες και να χρησιμοποιούμε άλλα μέσα μεταφοράς καταναλωτικών προϊόντων» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.
.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: