Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Κινέζοι επιστήμονες μετέτρεψαν χαλκό σε «χρυσό»

Ομάδα Κινέζων επιστημόνων μετέτρεψε χαλκό σε ένα νέο υλικό, «σχεδόν ίδιο» με τον χρυσό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στο Science Advances- φέρνοντας στον νου το μεγάλο όνειρο των αλχημιστών του παρελθόντος, που δεν ήταν άλλο από τη δημιουργία χρυσού από άλλα υλικά. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της South China Morning Post, οι ερευνητές εκτιμούν πως η ανακάλυψη αυτή θα μειώσει σημαντικά τη χρήση σπάνιων, ακριβών μετάλλων στη βιομηχανία.


Ο καθηγητής Σουν Τζιάν και συνάδελφοί του στο Ινστιτούτο Χημικής Φυσικής Νταλιάν, στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών στο Λιαονίνγκ, χτύπησαν έναν χάλκινο στόχο με έναν πίδακα από θερμό, ηλεκτρικά φορτισμένο αργόν. Τα ταχύτατα κινούμενα, ιονισμένα σωματίδια, εκδίωξαν άτομα χαλκού από τον στόχο. Τα άτομα στη συνέχεια ψυχράθηκαν και συμπυκνώθηκαν στην επιφάνεια μιας ειδικής συσκευής συλλογής, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός λεπτού στρώματος άμμου. Κάθε κόκκος αυτής της άμμου είχε διάμετρο μόλις λίγων νανομέτρων- ή αλλιώς του 1/1000 του μεγέθους ενός βακτηρίου.
Οι ερευνητές στη συνέχεια έβαλαν το υλικό αυτό σε έναν θάλαμο αντιδράσεων και το χρησιμοποίησαν ως καταλύτη για μια δύσκολη διαδικασία μετατροπής άνθρακα, την οποία μόνο πολύτιμα μέταλλα μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά. «Τα νανοσωματίδια χαλκύ πέτυχαν επιδόσεις καταλύτη πολύ παρόμοιες με αυτές του χρυσού ή του ασημιού» λένε ο Σουν και οι συνεργάτες του σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ακαδημίας.
Σημειώνεται πως ο χαλκός έχει παρόμοιο βάρος και όψη με τον χρυσό, και ως εκ τούτου τραβούσε το ενδιαφέρον των αλχημιστών για αιώνες, ως «εργαλείο» για γρήγορο πλουτισμό. Ωστόσο, το νέο υλικό που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο του Σουν δεν μπορεί να χρησιngtonpost.grμοποιηθεί πχ για ψεύτικα χρυσά νομίσματα, καθώς η πυκνότητά του παραμένει αυτή του συνηθισμένου χαλκού.
Πάντως αυτό δεν σημαίνει πως το υλικό αυτό- το οποίο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες, οξείδωση και διάβρωση- δεν είναι χρήσιμο, καθώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στη βιομηχανία, δεδομένου ότι ο χρυσός, το ασήμι και η πλατίνα χρησιμοποιούνται ευρέως σε σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές.
huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: