Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Κατακραυγή για τις συλλήψεις μαθητών στη Γαλλία [ Βίντεο ]

Δημόσια κατακραυγή έχουν προκαλέσει οι εικόνες από τη Γαλλία που δείχνουν 146 μαθητές, που συνελήφθησαν χθες μπροστά μπροστά στο λύκειο Μαντ-λα-Ζολί, να είναι γονατισμένοι στο έδαφος με τα χέρια πίσω από το κεφάλι ή την πλάτη.  Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν περίπου 700 μαθητές, ενώ τα παρακάτω πλάνα, που διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλούν ανησυχία για τη βίαιη στάση της αστυνομίας, ενόψει των νέων κινητοποιήσεων των « κίτρινων γιλέκων» αύριο.


Ο δικηγόρος Ζαν-Πιερ Μινάρ ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ότι σκοπεύει να προσφύγει στην ανώτατη αστυνομική αρχή IGPN  και στον Υπέρμαχο των Δικαιωμάτων γι αυτή τη «σκηνή πολέμου».
Μαθητές λυκείου και φοιτητές συμμετέχουν εδώ και μερικές ημέρες στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» προβάλλοντας τις δικές τους διεκδικήσεις κατά των μεταρρυθμίσεων για το λύκειο, για τις εξετάσεις στο τέλος του λυκείου (μπακαλορεά) και του νόμου που εγκρίθηκε πέρυσι για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.
Ο υπουργός Παιδείας, Ζαν-Μισέλ Μπλανκιέ, δήλωσε «σοκαρισμένος», αλλά δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι «το πλαίσιο» των βίαιων επεισοδίων που οδήγησαν σε αυτήν την επιχείρηση της αστυνομίας.
«Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικό κλίμα βίας. (...) Θα πρέπει να προσέξουμε πολύ και τις αποκομμένες εικόνες. Θα πρέπει να ξέρουμε τι συνέβη προηγουμένως, το πλαίσιο μέσα στο οποίο βρίσκονται», δήλωσε ο υπουργός στο δίκτυο France Inter.
«Όταν είδα τις εικόνες αυτές, σοκαρίστηκα. Αλλά ζητώ, στον κόσμο αυτόν στον οποίο βλέπουμε τα πράγματα με έναν πολύ μεροληπτικό τρόπο, να εντάξουμε τα πράγματα στο πλαίσιό τους», επέμεινε ο Μπλανκιέ.
«Δεν λέω ότι είναι κάτι το καλό, είναι κάτι το κακό και βεβαίως θα εξετάσουμε ενδεχόμενες συνέπειες. Όμως την ώρα που οι δυνάμεις της τάξης είναι σε απόλυτη κινητοποίηση σε όλη τη Γαλλία, με τεράστιες δυσκολίες, αναλαμβάνοντας απίστευτο ρίσκο, θα πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους» σημείωσε.
Τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση εναντίον της αύξησης των φόρων στα καύσιμα, θα επαναληφθούν αύριο διαδηλώσεις στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.
Η κυβέρνηση φοβάται την επέκταση των κινητοποιήσεων σε άλλους τομείς εκτός από την παιδεία, κυρίως στους αγρότες και στις οδικές μεταφορές.
Επί ποδός θα είναι 89.000 άνδρες των δυνάμεων ασφάλειας σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων 8.000 στο Παρίσι, όπου για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, το κράτος θα επιστρατεύσει τεθωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής «VBRG».
Μάλιστα, απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις σε πολλά σημεία του Πα-ντε-Καλέ και πάρθηκαν μέτρα, ώστε να επιτραπεί ο έλεγχος ταυτοτήτων πριν από τις διαδηλώσεις, κυρίως στους σιδηροδρομικούς σταθμούς.
«Τα ειλικρινή κίτρινα γιλέκα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες» από «πολιτικοποιημένα και ριζοσπαστικοποιημένα στοιχεία», τα οποία επιδιώκουν «να ανατρέψουν την εξουσία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό.
Κλειστά θα είναι επίσης μνημεία, μουσεία, όπως το Λούβρο, και τουριστικά αξιοθέατα, όπως ο πύργος του Άιφελ, καθώς και εμπορικά καταστήματα στα Σανζ-Ελιζέ. Τέλος, αναβλήθηκαν έξι ποδοσφαιρικοί αγώνες.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: