Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Εκτεταμένες συγκρούσεις στην Κερατέα

Στους δρόμους και στα μπλόκα βρίσκονται οι κάτοικοι της Κερατέας, που αντιδρούν στη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή τους. Το απόγευμα της Τρίτης σημειώθηκαν εκτεταμένες συγκρούσεις κατοίκων και αστυνομικών δυνάμεων, που βρέθηκαν στην περιοχή με σκοπό να ανοίξουν τη λεωφόρο Λαυρίου, που είχε αποκλειστεί τη Δευτέρα από μπάζα.

Από τις 15:00 το μεσημέρι, στην περιοχή σήμανε συναγερμός, με το δήμο Λαυρεωτικής να καλεί από μεγάφωνα τον κόσμο να κατέβει στα μπλόκα. Τις επόμενες ώρες ακολούθησαν εκτεταμένες συγκρούσεις. Οι κάτοικοι διέκοψαν την επιχείρηση να ανοίξει εκσκαφέα να ανοίξει το οδόφραγμα επί της λεωφόρου Λαυρίου, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν συμπλοκές με χρήση χημικών και μολότοφ. Δύο ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την περιοχή.

Το απόγευμα, οι συμπλοκές μεταφέρθηκαν στην είσοδο της πόλης της Κερατέας. Σύμφωνα με πληροφορίες, 4 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, οι 3 από τους οποίους παραμένουν για νοσηλεία στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο με εγκαύματα. Η «Ελευθεροτυπία» αναφέρει και μια σύλληψη.

Την ίδια ώρα, οι μπουλντόζες εργάζονταν για την απομάκρυνση των μπάζων από το οδόστρωμα και τελικά άνοιξε στη λεωφόρο Λαυρίου το ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαύριο.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κ. Λεβαντής δήλωσε στο tvxs.gr ότι 4 διμοιρίες των ΜΑΤ και ένα μηχάνημα έφτασαν στην περιοχή με σκοπό να απομακρύνουν τα μπάζα από τη λεωφόρου Λαυρίου και να ανοίξουν το δρόμο. Κάτοικοι επιχείρησαν να εμποδίσουν την επιχείρηση, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν με τις αστυνομικές δυνάμεις, που προχώρησαν σε χρήση χημικών. «Όλη η πόλη της Κερατέας έχει βγει στους δρόμους, αποκλείοντας όλους τους δρόμους που οδηγούν στο Λαύριο», τόνισε ο κ. Λεβαντής.

«Η κυβέρνηση αρνείται το διάλογο. Όμως από την αναλγησία, την ξεροκεφαλιά, την έλλειψη διαλόγου και την ακαμψία της Κυβέρνησης περνάμε σε μια επίδειξη πυγμής και επιβολής μέτρων χούντας και κατάλυσης κάθε δημοκρατικού δικαιώματος» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, Βασίλειος Θηβαίος, καλώντας τους δημότες σε αντίσταση.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου κατήγγειλε, ότι στην προσπάθειά του να συναντήσει τον Εισαγγελέα, που βρισκόταν στην περιοχή, κι παρότι προηγούμενως είχε δηλώσει τη βουλευτική του ιδιότητα, δέχτηκε επίθεση από αστυνομικούς, οι οποίοι έσπασαν το φανάρι και το πίσω τζάμι του αυτοκινήτου του.

Ένταση σημειώθηκε και τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν μηχάνημα επιχείρησε επίσης να ανοίξει τη λεωφόρου Λαυρίου. Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι συγκεντρωθέντες στο σημείο επιτέθηκαν στο όχημα και του έβαλαν φωτιά για να ακολουθήσουν στη συνέχεια τα επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Το πρωί της Δευτέρας, τοποθετήθηκαν μπάζα στη Λεωφόρο Λαυρίου, στο σημείο ανάμεσα στην πρώτη και δεύτερη είσοδο Κερατέας. Σήμερα τα ξημερώματα, με τον ίδιο τρόπο, κλείστηκε ο παράδρομος της λεωφόρου Λαυρίου, καθώς και η επαρχιακή οδός Αναβρύτου-Κερατέας και στις δύο κατευθύνσεις, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το ύψος της παραλιακής Αθηνών-Σουνίου, με αποτέλεσμα η κίνηση των οχημάτων προς Λαύριο να γίνεται μόνο από την παραλιακή Αθηνών-Σουνίου. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες υπήρχαν έντονες φήμες ότι πρόκειται να μεταφερθούν νέα μηχανήματα για την κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο και όσοι αντιδρούν θέλησαν να κόψουν την πρόσβαση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, επισήμανε πως οι διαδικασίες προετοιμασίας των έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική -ανάμεσά τους και εκείνο στο Οβριόκαστρο Κερατέας- βασίζονται σε εκτεταμένες μελέτες και πολύχρονες διαδικασίες διαβούλευσης, ενώ υποσχέθηκε και διαφάνεια στη διαδικασία δημοπράτησης και υλοποίησης του έργου.

«Τα τεύχη δημοπράτησης θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση για πρώτη φορά στην ιστορία», δήλωσε ο υπουργός και υποστήριξε πως «από αυτή την άποψη, οι ισχυρισμοί περί επιλογής πανάκριβων τεχνολογιών αντί κάποιων άλλων φθηνότερων είναι άνευ νοήματος, εφόσον κάθε δοκιμασμένη και εμπορικά διαθέσιμη τεχνολογία πλην της καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων θα έχει όλο το περιθώριο να ανταγωνιστεί έναντι άλλων».

Πάντως, τη Δευτέρα, ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής Βασίλης Θηβαίος, απαντώντας σε προηγούμενες δηλώσεις του Γ. Ραγκούση, σύμφωνα με τις οποίες ο ΧΥΤΑ στην Κερατέα «πρέπει πάση θυσία να πραγματοποιηθεί και θα πραγματοποιηθεί», υπογράμμισε πως «αυτό το έργο που θέλετε 'πάση θυσία' να κάνετε δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Δεν πρόκειται να γίνει ποτέ γιατί δεν θα το επιτρέψουμε εμείς και εμείς είμαστε και πολλοί και αποφασισμένοι».

Την ίδια στιγμή, οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουν προτάσεις διεξόδου γα την Κερατέα, κάνοντας λόγο για ανησυχητικές εξελίξεις, που αφορούν σε «πληροφορίες για διπλασιασμό των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή, τις καταγγελίες ότι σκοπός ήταν ο αποκλεισμός της πόλης προκειμένου να δοθεί εγκατασταθούν νέα μηχανήματα στο Οβριόκαστρο και να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής της χωματερής, αλλά και με τον αποκλεισμό της κεντρικής οδικής αρτηρίας με μπάζα, ως αντίδραση των κατοίκων».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να σεβαστεί την απόφαση της δικαιοσύνης που απαγορεύει τη συνέχιση των εργασιών, και να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από την περιοχή, προλαμβάνοντας πιθανή τραγική κατάληξη της στείρας αντιπαράθεσης με τους κατοίκους. Επίσης, το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Λαυρεωτικής, όπου ανήκει και η Κερατέα, να εγγυηθούν την ομαλή αποχώρηση του εργολάβου και των αστυνομικών δυνάμεων. «Ως αμέσως επόμενο βήμα θεωρούμε όμως απαραίτητη την επείγουσα διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων που θα επιτρέψουν στην περιοχή να συμβάλει σε βιώσιμες λύσεις για το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Αττική χωρίς νέους ΧΥΤΑ σε καμιά περιοχή».

Από την πλευρά του ο ΣΥΝ καλεί την αστυνομία να αποχωρήσει. «Αντί η κυβέρνηση να εισακούσει τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας της Κερατέας, κλιμακώνει ολοένα και περισσότερο την καταστολή και τον αυταρχισμό» σχολίασε το γραφείο τύπου του κόμματος. Το κόμμα της Αριστεράς αναφέρει ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν είναι «εγκληματίες», αλλά προασπίζονται «την ποιότητα της ζωής τους» και ζητά από την αστυνομία να αποχωρήσει από την περιοχή και να ξεκινήσει «πραγματικός διάλογος» με τις τοπικές αρχές και τους πολίτες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: