Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Τσουνάμι: Η φύση εκδικείται όταν την λησμονούμε

του Βασίλη Κωστόπουλου*

Το φονικό τσουνάμι του μεγα-σεισμού της Ιαπωνίας έδειξε σε όλη την ανθρωπότητα ότι παρόλο τη τεχνολογική επάρκεια που έχουμε και πολλές φορές τη τεχνολογική υπεροψία που δείχνουμε σαν κοινωνίες, η φύση δεν κάνει διακρίσεις.

Το φονικό τσουνάμι του 2004 με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τεράστιες καταστροφές έπληξε τεράστιες περιοχές του Ινδικού Ωκεανού. Οι περιοχές αυτές ανήκαν κατά βάση σε «φτωχά» κράτη που ήταν σχεδόν απροστάτευτα από πλευράς τεχνολογίας και οργάνωσης στη μανία της φύσης παρόλο που το τσουνάμι είναι ένα οικείο φαινόμενο σε αυτή τη περιοχή του κόσμου, όπως έγιναν οικείες σε εμάς οι δασικές πυρκαγιές τα τελευταία 30 χρόνια.

Το τσουνάμι της Ιαπωνίας έπληξε μια πολύ μικρότερη περιοχή και οι καταστροφές περιορίστηκαν σε έκταση σε σχέση με το προηγούμενο της Σουμάτρας.

Συνέβη όμως σε μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου (με οικονομικούς και όχι κοινωνικούς όρους ή όρους ισότητας), που τυγχάνει να είναι και η πιο προστατευμένη τεχνολογικά στο κόσμο απέναντι στους συγκεκριμένους κινδύνους. Το καλύτερο παγκοσμίως σύστημα προειδοποίησης ενώ λειτούργησε τρία λεπτά μετά το σεισμό προειδοποιώντας για το επερχόμενο τσουνάμι, δεν απέτρεψε τα χιλιάδες θύματα που κτυπήθηκαν μετά από 60 περίπου λεπτά της ώρας. Δεν απέτρεψε τη πυρηνική απειλή που όλοι ζούμε και απευχόμαστε.

Το ότι αυτή τη στιγμή εκατοντάδες συνάνθρωποι μας εκτίθενται στη ραδιενέργεια και θυσιάζονται για εμάς τους υπόλοιπους, δείχνει την αδυναμία των ανθρώπινων κατασκευών στο χρόνο και στη φύση. Δείχνει πόσο περαστικοί είμαστε όλοι στο πλανήτη και πόσο εσφαλμένα νομίζουμε ότι έχουμε τη γνώση να τον εξουσιάζουμε με βάση τις πολιτικές ιδεολογίες και τα επικοινωνιακά τρυκ.

Πληγείσα περιοχή της Ιαπωνίας

Δορυφορική εικόνα από NASA (1 Μαρτίου 2007)


Δορυφορική εικόνα από NASA (14 Μαρτίου 2011)



Δύο φωτογραφίες με τρία χρόνια διαφορά. Η παραλίες εξαφανίστηκαν, σπίτια καταστράφηκαν, αγροί πλημμύρησαν, τεράστιες οικιστικές περιοχές καλύφθηκαν από νερό, μεταφερόμενα χαλάσματα και άλλα φερτά υλικά. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν μια περιοχή αντίστοιχη με αυτή του κόλπου της Ελευσίνας, που άλλαξε μορφή και δεν αναγνωρίζεται πλέον στο «γεωγραφικό χάρτη» .

* Ο Βασίλης Κωστόπουλος είναι μετεωρολόγος στην Μονάδα Διαστημικών Προγραμμάτων/Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» και συντελεστής του www.perivalon.gr

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: