Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Η μανία καταδιώξεως του κ. αντιπροέδρου

Γελοιογραφία και κείμενα
του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΑΪΤΖΗ
www.gianniskalaitzis.gr
Από τον λογοτέχνη Πάνο Αθανασίου, πρώην διορθωτή στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», λάβαμε την επιστολή που ακολουθεί: «Η ανθρώπινη ανοησία καθιερώθηκε ως αξία τη στιγμή που ο Νώε κατέστη βέβαιος για το τέλος του κατακλυσμού, δεχόμενος τον κλάδο ελαίας και όχι την προσωπική του παρατήρηση.

Στον Δημόκριτο αποδίδεται η φράση "ό,τι είναι μπροστά του κανένας δεν κοιτάζει, του ουρανού τα πλάτη ερευνά". Ως εκ τούτου, την πνευματική ανισορροπία του κ. αντιπροέδρου δεν θα διαβεβαιώσουν οι ψυχίατροι ή οι παντοειδείς αναλυτές της ανθρώπινης αβύσσου. Μια ματιά στα γεγονότα αρκεί.

Για λόγους οικονομικούς (ένα νοίκι στα δύο) φιλοξενούμαι στο σπίτι της αδελφής μου Ευανθίας στον Συνοικισμό Λιβαδειάς. Η βιβλιοθήκη μου αναπαύεται σε κούτες και τηρώ σιγή ασυρμάτου. Το παρακάτω κείμενο βασίζεται στην "Ελευθεροτυπία" και σε ένα CD με τίτλο "Ψυχώ-Τα γεγονότα", προσφορά του περιοδικού "Ο κόσμος του αγρότη". Το είχα αναρτήσει στην κληματαριά για να διώχνει τα σπουργίτια.

Είναι προφανές ότι ο γενναίος κ. Πάγκαλος υποφέρει από το λεγόμενο παραλήρημα ή μανία καταδιώξεως. Την πάθηση αυτού του είδους προκαλούν έμμονες ιδέες που πείθουν το άτομο ότι κάποιοι εχθροί επιδιώκουν να βλάψουν την κοινωνική του πρόοδο, την επαγγελματική του επιτυχία, την υγεία, την τιμή, την ευτυχία του και γενικά προετοιμάζουν τη δυστυχία και την καταστροφή του, ενώ αυτός (ο απειλούμενος) δεν έχει βλάψει κάποιον και δεν είναι αίτιος αυτών των επικίνδυνων προθέσεων.

Η μανία καταδιώξεως βασίζεται στο χαρακτήρα του πάσχοντος. Εάν ο ασθενής δεν βελτιώσει τη συμπεριφορά του προ του 25ου έτους, η τάση του καταλήγει μοιραία στο εν λόγω παραλήρημα που εκδηλώνεται με την πρώτη ευκαιρία. Ανάλογα με την ψυχική κατάσταση του πάσχοντος, το παραλήρημα έχει τις ακόλουθες μορφές: Οταν οι αντίπαλοι του παραληρούντος είναι κακοποιά πνεύματα ή αντίχριστοι δαίμονες (χαρακτηριστικές είναι οι μωρολογίες του Πειραιώς Σεραφείμ και οι παραισθήσεις του οπτασιαστή Ανθιμου), παρακολουθούμε ένα κλασικό θρησκευτικό παραλήρημα. Οταν οι απειλές ερμηνεύονται με αισθήματα ερωτικού πάθους και αποδίδονται σε αντίζηλους, τότε εξελίσσεται κάποιο ερωτικό παραλήρημα ή ένα δράμα, όπως στις ταινίες του κ. Ξανθόπουλου, στα τραγούδια του κ. Βοσκόπουλου ή στους λόγους του κ. πρωθυπουργού. Και όταν οι απειλές οφείλονται κατά τον πάσχοντα σε πολιτικές διαφορές, τότε παρακολουθούμε εκπομπή του φιαλοβόλου κ. Πρετεντέρη, στην οποία έχει προσκληθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος. Θυμίζουμε εκείνο το ερεβώδες δίκτυο, το κολασμένο σχέδιο, το αποτρόπαιο κύκλωμα που με κέντρο το Παρίσι απλώνεται σε όλη την Ευρώπη για να φιμώσει τον ασθενή και να του αρνηθεί το δικαίωμα στην ύπαρξη.

Αλλά υπάρχουν και μανίες που σχηματίζονται από μόνη τη σκέψη. Πρόκειται για υποθετικούς συλλογισμούς, μετά τους οποίους ο πάσχων θεωρεί τις υποθέσεις ως γεγονότα που απορροφούν σταδιακά την προσωπικότητα του ατόμου. Αναφέρουμε ως παράδειγμα τη συμμορία των σατανικών Αλβανών που κατά τον κ. αντιπρόεδρο πληρώνονται για να του στερούν τη δυνατότητα έκφρασης και μηχανεύονται τη δολοφονία του. Ηθικός αυτουργός στο έγκλημα ο κ. Τσίπρας που, αφού καθύβρισε τους νεοέλληνες, διεφθαρμένους, τεμπέληδες, κλέφτες και κοπρίτες, και κατόπιν χαρακτήρισε τους προγόνους μας "ένα μάτσο αγράμματους και αδαείς χωρικούς που μετά βίας μιλούσαν ελληνικά", είναι ικανός (ο κ. Τσίπρας) να διαπράξει κάθε ανοσιούργημα.

Στην περίπτωση αυτή, η μανία καταδιώξεως είναι καθαρά διανοητική ενασχόληση των εκτός πραγματικότητος διχασμένων προσωπικοτήτων. Εφ' όσον αυτή η ασθένεια εκδηλωθεί, επιβάλλεται η λήψη μέτρων διότι ο πάσχων είναι άκρως επικίνδυνο άτομο για τη χώρα.

Και αφού ως αναρμόδιοι και σαφείς φτάσαμε έως εδώ, η επιστολή θα καταβάλει το φόρο που της αναλογεί στους πλέον αρμόδιους και ακατανόητους. Αντιγράφουμε τον κ. Σίγκμουντ Φρόιντ. Ευτυχώς από μνήμης. "Ο πάσχων από μανία καταδίωξης (τα εισαγωγικά δικά μας) επαναλαμβάνει το μοντέλο των σχέσεων πατέρα - τέκνου. Οταν ο ανισόρροπος θεωρεί κάποιον απειλητικό διώκτη, τον καθιστά ισότιμο προς τον πατέρα του και υπεύθυνο για όλη την κατά φαντασίαν δυστυχία του".

Καταλάβατε; Κάποιος πρέπει να πείσει τον κ. αντιπρόεδρο ότι δεν είναι δυνατόν να έχει πατέρα τον κατά πολύ νεότερό του κ. Τσίπρα.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,
Πάνος Αθανασίου»

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: