Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Απειλούν τους κατοίκους της Κερατέας

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΟΝΤΡΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ Ο ΧΥΤΑ

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ nadia@enet.gr

Σε ωμές απειλές καταφεύγει πλέον η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας που εδώ και τρεις μήνες μάχονται όχι μόνο ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην πόλη τους, αλλά ενάντια και σε έναν ακριβό και παρωχημένο τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων.

Μετά το ραντεβού της δημοτικής αρχής με τους αρμόδιους υπουργούς και τα πρώτα «βήματα διαλόγου» που σημειώθηκαν προ μηνός μεταξύ των δύο πλευρών, έρχεται ο υπεύθυνος εκπρόσωπος του Δημοσίου για θέματα απορριμμάτων γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλίας Λιακόπουλος να... προειδοποιήσει ότι σε «περίπτωση απένταξης του έργου (σ.σ.: από την κοινοτική χρηματοδότηση) το συνολικό ποσό επιβάρυνσης του Δημοσίου από τις δολιοφθορές, τη δημοσιονομική διόρθωση, καθώς και κάθε άλλο κόστος που θα προκύψει (αποζημιώσεις εργοληπτών, απαλλοτριώσεις κ.λπ.) θα καταλογιστεί στο Δήμο Λαυρεωτικής και θα παρακρατηθεί από τους ΚΑΠ 2011 και 2012»!

Με άλλα λόγια, ο κ. Η. Λιακόπουλος ενημερώνει τους αντιδρώντες ότι θα κληθούν «να πληρώσουν το μάρμαρο», ακόμη και τις αποζημιώσεις προς τους εργολάβους, σε περίπτωση που χαθεί η κοινοτική χρηματοδότηση για το έργο ύψους 12 εκατ. ευρώ! Την ίδια ώρα οι φορολογούμενοι , σύμφωνα με υπολογισμούς των κατοίκων, έχουν καταβάλει 3 εκατ. ευρώ στα ΜΑΤ που φυλάσσουν τα μηχανήματα των εργολάβων.

Ετσι, ο γενικός γραμματέας αποδίδει ουσιαστικά τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα του Ειρηνοδικείου Λαυρίου για «πάγωμα» του έργου στους δημότες Λαυρεωτικής.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, σε αυστηρό ύφος ενημερώνει όλους τους εμπλεκόμενους ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία προωθεί άμεσα ειδική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, προκειμένου οι... αντιδρώντες να πληρώσουν.

Ερωτήματα προκαλεί και το γεγονός ότι η ανακοίνωση βγαίνει «με αφορμή», όπως τονίζεται, την πρόσφατη δολιοφθορά σε δύο από τα τρία μηχανήματα της εργοληπτικής εταιρείας που κατασκευάζει το χώρο. «Είναι προφανές ότι κάποιοι δεν θέλουν να φύγουν τα ΜΑΤ ποτέ και επιδιώκουν τη συνέχιση του κλεφτοπολέμου» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Λίγες ημέρες πριν, στις 10/3, επιδεικνύοντας μία ακόμη φορά «προσπάθεια για διάλογο» η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής προκήρυξε διαγωνισμό με τίτλο «μέτρα δημοσιότητας για το έργο ΧΥΤ στην ΟΕΔΑ Ανατολικής Αττικής στη θέση Βραγόνι-Κερατέας» με σκοπό την ανάδειξη εργολήπτη που θα εκδώσει έντυπο πληροφοριακό υλικό το οποίο θα διανεμηθεί στους κατοίκους της περιοχής και ταυτόχρονα θα έχει την ευθύνη δημιουργίας σχετικού ραδιοφωνικού σποτ. Η αξία του έργου είναι 77.350 ευρώ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: