Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Αντάλλαξαν σπόρους, φιλία και εμπειρίες

Δεκάδες άνθρωποι συναντήθηκαν
στο Μεσοχώρι Δράμας
Με κυρίαρχο το πνεύμα του εθελοντισμού, για 11η κατά σειρά χρονιά έγινε η Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων Ντόπιων Ποικιλιών, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου Δράμας.

Δεκάδες άνθρωποι από διάφορα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό συναντήθηκαν για να ανταλλάξουν σπόρους χωρίς χρήματα. Την εκδήλωση οργάνωσε (30/4) η Εναλλακτική Κοινότητα «Πελίτι» και ο εμπνευστής της, ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης, με την υποστήριξη του Δήμου Παρανεστίου.



Η ιδέα της Ανταλλαγής Σπόρων Ντόπιων Ποικιλιών, σημειώνει ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης (www.peliti.gr), γεννήθηκε «το 1999, ώστε να αναδείξω ποικιλίες που είχα μαζέψει, με τα πόδια και με οτοστόπ από το 1995 και έφταναν περίπου τις 1.200. Ολες αυτές δεν υπήρχαν πλέον στον αγρό, καταστρέφονταν από την υγρασία, από την πάροδο του χρόνου. Ετσι αποφάσισα να καλέσω φίλους και γνωστούς στην Κάρπη του νομού Κιλκίς όπου ζούσα, στις 27-28 Μαρτίου 1999, για να μοιράσω ένα μέρος από το θησαυρό. Σαράντα άνθρωποι -φίλοι και γνωστοί- μαζευτήκαμε από διάφορες περιοχές της χώρας και αφού μοιραστήκαμε σπόρους και εμπειρίες, κάτσαμε κατάχαμα και φάγαμε όλοι μαζί παρέα».

Φθάνοντας στο σήμερα -τόνισε ότι- «η γιορτή είναι πιο σημαντική από ποτέ, μια που πάνω από την Ελλάδα έχει πέσει ένα βαρύ πέπλο απελπισίας, απογοήτευσης και φόβου. Οι ντόπιες ποικιλίες μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στον επισιτισμό της χώρας μας. Σπέρνοντας τους σπόρους του παππού και της γιαγιάς -παρά το γεγονός ότι έχει ήδη καταστραφεί το 97% της βιοποικιλότητας την εποχή των πολυεθνικών "καταστροφέων" ζωής και των ντόπιων ντίλερ τους- σπέρνουμε ξανά την ελπίδα, την ιστορική μνήμη, το άρωμα, το χρώμα και τη χαρά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: