Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Άρ. Καζάκος: Προσοχή με την αναδιάρθρωση

«Ξεπερασμένη από τα πράγματα» χαρακτηρίζει τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους ο κ. Άρης Καζάκος, καθηγητής Εργατικού Δικαίου και μέλος της Πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου επί του ελληνικού δημόσιου χρέους. Σε δηλώσεις του στο tvxs.gr, με αφορμή το διεθνές συνέδριο της ΕΛΕ στην Αθήνα, διαπιστώνει ότι και οι ίδιοι οι δανειστές της χώρας προωθούν το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, εφιστώντας πλέον την προσοχή στους όρους υπό τους οποίους θα διεξαχθεί η αναδιάρθρωση.

«Θα είναι μια νέα χειρότερη παγίδα, στην οποία δεν θα πρέπει να πέσουμε, αν αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας και τηρήσουμε την ίδια παθητική στάση όπως με την επιβολή των όρων του Μνημονίου», αναφέρει χαρακτηριστικά, ζητώντας «να δείξουμε το απαιτούμενο πολιτικό σθένος»: «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί απέναντι σε όσους, κυρίως από τις αγορές και τους δανειστές μας, ήδη έχουν προεξοφλήσει την αναδιάρθρωση, γιατί θέλουν μια αναδιάρθρωση στα μέτρα τους».



Ο κ. Καζάκος διαπιστώνει πως «οι πρώτοι που νοιάζονται για την αναδιάρθρωση είναι οι ίδιοι οι δανειστές, για δύο λόγους: α) διότι αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν πλέον να πάρουν πίσω όλα τα χρήματά τους β) διότι επιδιώκουν να ελέγξουν την αναδιάρθρωση για να την κάνουν όσο το δυνατό πιο επώδυνη για τον ελληνικό λαό. Επομένως, νομίζω ότι αυτό για το οποίο μιλούσαμε πριν από 8 μήνες ή πριν από 6 μήνες νομίζω ότι έχει ξεπεραστεί πια από τα πράγματα».

Ο ίδιος κάνει λόγο για «ψευδοδιλήμματα και ψευδοκινδύνους» γύρω από τις επιπτώσεις ενός γενναίου «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων: «Είναι αυτονόητο ότι η άρνηση πληρωμής, είτε μέσω επαναδιαπραγμάτευσης, είτε μονομερώς, δεν μπορεί να στραφεί εναντίον του εαυτού μας. Επομένως όλη αυτή η προσπάθεια, θα πρέπει να αντιμετωπίσει με ιδιαίτερο τρόπο και το χρέος προς τις τράπεζες, εννοώ τις ελληνικές που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η άρνηση πληρωμής δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα χρέη με τον ίδιο τρόπο».

Αναφερόμενος στο εγχείρημα της ΕΛΕ, κάνει λόγο για πολλαπλή χρησιμότητα: «Πρώτα απ’ όλα, θεωρώ ότι είναι ένας «χώρος» όπου ξαναβρίσκουμε το «μαζί», οι άνθρωποι οι οποίοι στεκόμαστε κριτικά σε όλες αυτές τις πολιτικοοικονομικές επιλογές που δημιούργησαν το πρόβλημα. Η ΕΛΕ θέλει να φωτίσει τις συνθήκες, τους λόγους, τις ενέργειες και τους συνεργούς εγκλημάτων είτε πολιτικών, είτε του κοινού ποινικού δικαίου, που οδήγησαν στο χρέος και στη διόγκωσή του.Αν καταφέρουμε να φωτίσουμε όλα αυτά τα στοιχεία, θα έχουμε βεβαίως βελτιώσει κατά πολύ τη διαπραγματευτική μας θέση. Αλλά η ΕΛΕ οφείλει επίσης να αναγνωρίσει -και νομίζω το κάνουμε πολλοί από όλους όσοι συμμετέχουμε σε αυτή την κίνηση- ότι χρωστάμε κάτι το οποίο είναι πιο θεμελιώδες: να δούμε τις αιτίες που οδήγησαν ως εδώ, διότι φόβος μου είναι ότι ασχολούμαστε με τα συμπτώματα και τις συνέπειες χωρίς να εξερευνούμε τις αιτίες και τις ρίζες του προβλήματος, και οι ρίζες του προβλήματος είναι στις πολιτικές που ακολουθούνται εδώ και τουλάχιστον δύο 10ετίες».

*Ο ιστότοπος της Πρωτοβουλίας για ΕΛΕ: elegr.gr

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: