Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Οι κουφοί στο Προεδρικό, οι μουγγοί στο Σύνταγμα

του Σ. Κούλογλου

Ακόμα μία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών τελείωσε χωρίς τη παραμικρή έκπληξη. Ο πρωθυπουργός, που υποκίνησε τη σύσκεψη, μπορεί τώρα να ισχυρισθεί στο κογκλάβιο των βλοσυρών δανειστών ότι έκανε τα πάντα για να τη συναίνεση. Οι υπόλοιποι μπορούν να βεβαιώσουν τα κομματικά τους ακροατήρια ότι έμειναν πιστοί στη γραμμή. Ήταν σαν τις διάφορες Εξεταστικές Επιτροπές της συμφοράς , αλλά σε αρχηγικό επίπεδο. Ένας ακόμη διάλογος κουφών.

Μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το Προεδρικό, την ώρα της σύσκεψης των αρχηγών και του after game που οργάνωσαν τα ΜΜΕ, χιλιάδες άτομα συγκεντρώνονται στη πλατεία Συντάγματος και συζητούσαν μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα, στις πιο μαζικές και αυθόρμητες συνελεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μετά την μεταπολίτευση του 74.


Αγανακτισμένοι από το γκρίζο παρόν και το αβέβαιο μέλλον που έχουν φτιάξει γι αυτούς οι κουφοί του Προεδρικού, συζητούσαν πως θα οργανώσουν καλύτερα τη παρουσία τους στη πλατεία και τις επόμενες δράσεις τους. Με κύριο μέλημα όχι την διατήρηση της εξουσίας που άλλωστε δεν έχουν, αλλά το καλό της κοινωνίας και της χώρας. Κάτι για το οποίο οι κομματικοί μηχανισμοί δεν νοιάζονται καθόλου, εδώ και καιρό.

Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι «αγανακτισμένοι» θα καταφέρουν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις της χώρας, άλλωστε οι τελευταίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη πορεία ολόκληρης της Ευρώπης(1). Αλλά η εμφάνιση τους και μόνο, με δεδομένη την βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση που όχι μόνο δεν ξεπεράστηκε από τη σύσκεψη του προεδρικού αλλά αντίθετα θα οξυνθεί το επόμενο διάστημα, αποτελεί το μοναδικό υγειές και ελπιδοφόρο φαινόμενο που παρουσιάζεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι λίγο πράγμα: στη χώρα που μιλούσαν μόνο οι κουφοί , άρχισαν τώρα να μιλάνε οι μουγγοί.

(1) Στο «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» την ερχόμενη Τετάρτη, παρουσιάζονται οι αγανακτισμένοι της Πορτογαλίας: η παρέα τεσσάρων νέων που κατάφεραν να κατεβάσουν μισό εκατομμύριο κόσμο στους δρόμους. (ΝΕΤ, 11 το βράδυ)

(2) Στο after game των τηλεοράσεων, άκουσα στενό σύμβουλο του κ. Σαμαρά να αφήνει υπονοούμενα για το παρελθόν του -κατά τα άλλα αντιπαθέστατου- ‘Όλι Ρεν, ότι είναι «φιλότουρκος» και διάφορα άλλα. Μήπως και Εβραίος; Ρίγος στη σπονδυλική στήλη...

Η φωτό του Δημήτρη Θεοδόση

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: