Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Μέχρι 15 Μαΐου αλλαγές στοιχείων ακινήτων

Περιθώριο οκτώ ημερών έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να υποβάλουν αίτημα στον δήμο τους για αλλαγές σε στοιχεία, βάσει των οποίων υπολογίζεται το Ειδικό Τέλος Ακινήτων.
Αν έχουν εντοπίσει λάθη όσον αφορά την επιφάνεια, την τιμή ζώνης, την παλαιότητα κ.ά. θα πρέπει να υποβάλουν στον αρμόδιο δήμο αίτημα διόρθωσής τους μέχρι τις 15 Μαΐου, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Οικονομικών.
Στη συνέχεια οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να αποστείλουν καταστάσεις με τα ορθά στοιχεία των ακινήτων στον Διαχειριστή Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας μέχρι την 31η Μαΐου 2013.
Να υπενθυμίσουμε πως το τέλος για το 2013 θα υπολογιστεί με τους ίδιους ακριβώς συντελεστές που ίσχυσαν το 2012, αλλά θα μειώνεται εκ των υστέρων κατά 15%.

Υπολογίζεται ότι η πρώτη από τις συνολικά πέντε δόσεις θα συμπεριληφθεί στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίοι θα αποσταλούν τον Ιούνιο.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο φόρος θα είναι σημαντικά αυξημένος για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών. Θα υπολογίζεται με υψηλότερο συντελεστή ανά τετραγωνικό μέτρο, προσδιοριζόμενο με βάση τη μέση τιμή ζώνης του δημοτικού διαμερίσματος ή του δήμου που υπάγεται το κάθε εκτός αντικειμενικού συστήματος ακίνητο, ενώ για τα έτη 2011 και 2012 υπολογιζόταν με σταθερό συντελεστή 3 ευρώ ανά τ.μ.
Επίσης θα επιβάλλεται και στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους στο Δημόσιο, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις.
Εξάλλου συνεδριάζει εκ νέου σήμερα η διακομματική επιτροπή για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2014.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: