Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Με ιδιωτικοποιήσεις και λιτότητα πασχίζει η Σλοβενία να αποφύγει την τρόικα

Την ιδιωτικοποίηση 15 μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων -περιλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών και του εθνικού αερομεταφορέα- και αύξηση του ΦΠΑ περιλαμβάνει το σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης που παρουσίασε η κυβέρνηση της Σλοβενίας επιδιώκοντας να αποφύγει να έλθει «ενώπιος ενωπίω» με την τρόικα καθώς εμφανίζεται ως το «φαβορί» για ευρω-διάσωση μετά την Κύπρο.
«Αυτό το πρόγραμμα θα επιτρέψει στη Σλοβενία να παραμείνει ένα απολύτως κυρίαρχο κράτος» δήλωσε η πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλένκα Μπράτουσεκ παρουσιάζοντας το πακέτο των οικονομικών μέτρων, με το οποίο επιχειρεί να αποφύγει την προσφυγή σε μηχανισμό διάσωσης όντας θορυβημένη από τους όρους που επιβλήθηκαν στην Κύπρο.

Η σλοβενική κυβέρνηση αποφάσισε στην παρούσα φάση να μην εισάγει έναν «φόρο κρίσης» στους μισθούς, και σύμφωνα με την Αλένκα Μπράτουσεκ εφόσον το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε εγκριθεί στο σύνολό του δεν θα απαιτηθεί η επιβολή του πρόσθετου φόρου μισθωτών υπηρεσιών.
Η κεντροαριστερή πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο ΦΠΑ θα αυξηθεί από το 20% στο 22% από 1ης Ιουλίου, ωστόσο προσέθεσε ότι η κυβέρνηση διεξάγει ακόμη διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα σχετικά με τις σχεδιαζόμενες μειώσεις μισθών.
Η ίδια ανέφερε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα ανέλθει στο 7,8% του ΑΕΠ της χώρας φέτος, όμως σημείωσε πως η κυβέρνησή της επιδιώκει να το μειώσει στο 3,3% το 2014.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ούρος Τσάφερ ανέφερε ότι το πακέτο μέτρων θα σημάνει την εξοικονόμηση συνολικά ενός ποσού που θα ανέλθει σε περίπου 1 δισ. ευρώ σε περικοπές δαπανών και εξόδων.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την δημοσιονομική εξυγίανση, το οποίο ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, πρόκειται να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση.
Ο τραπεζικός τομέας είναι αντιμέτωπος με επισφάλειες ύψους 7 δισ. ευρώ, ή περίπου ενός 20% του σλοβένικου ΑΕΠ. Τα προβλήματα του σλοβένικου χρηματοπιστωτικού τομέα δημιούργησαν φόβους ότι η χώρα θα γίνει η έκτη της Ευρωζώνης, η οποία θα ζητήσει διεθνή δανεισμό μετά την Κύπρο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα για τη βελτίωση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της χώρας θα παρουσιάσει ο σλοβένος υπουργός Οικονομικών Ούρος Τσάφερ στους ομολόγους του των κρατών-μελών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της Δευτέρας.
Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν, πάντως, πως δεν προγραμματισμένη ξεχωριστή συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας στη Σλοβενίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει τα κράτη-μέλη με βάση τα σχέδια των εθνικών μεταρρυθμίσεων και προϋπολογισμών μέχρι τις 29 Μαΐου, θα προτείνει μέτρα στα κράτη και θα αποφασίσει εάν θα παρατείνει την προθεσμία για ορισμένα από αυτά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους.
Ο αρμόδιος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν έχει δηλώσει ότι επιπλέον μέτρα της Επιτροπής θα εξαρτηθούν από το πόσο πειστικά, συγκεκριμένα και αξιόπιστα είναι τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η Σλοβενία.
Αναλυτές θεωρούν τη Σλοβενία ως την πιθανότερη χώρα που θα χρειαστεί να καταφύγει σε οικονομική βοήθεια μετά την Κύπρο.
Η χώρα βρίσκεται σε ύφεση από το 2011 και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού της τομέα, λόγω του χρέους των επιχειρήσεων και της στενής σχέσης που συνδέει τον κλάδο με τα δημόσια οικονομικά.
Η αδυναμία δανεισμού οδήγησε την περασμένη εβδομάδα στην υποβάθμιση της Σλοβενίας σε «junk» από τον οίκο Moody's, επιφέροντας πλήγμα στη κυβέρνηση.
Κοινοτικές πηγές έχουν εκτιμήσει ότι η Σλοβενία είναι ικανή να επιλύσει μόνη της τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, τονίζοντας όμως πως «αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα και με αποφασιστικότητα».

news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: