Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Οι εργολάβοι ετοιμάζουν αυξήσεις στα διόδια

Εδώ καλά καλά επί της ουσίας δεν έχει γίνει κάτι το ιδιαίτερο στον τομέα των οδικών έργων παραχώρησης, αν και υπήρχε η συμφωνία με το Δημόσιο, και από πλευράς παραχωρησιούχων και κατασκευαστικών κοινοπραξιών ήδη σκέφτονται πώς και πότε θα αυξήσουν τα διόδια και θα τοποθετήσουν νέους σταθμούς. Ιδίως οι εργολάβοι της Ολυμπίας Οδού, δηλαδή της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα, για την οποία ήδη έχουν εγκριθεί και αποζημιώσεις.
Οι πληροφορίες, λοιπόν, αναφέρουν ότι η Ολυμπία Οδός προετοιμάζεται αφενός να τοποθετήσει διόδια και από τις δύο κατευθύνσεις, αφετέρου σταδιακά να ανεβάσει τις χρεώσεις. 

Αν δεν προκύψει κάποια αλλαγή στην πολιτική για τα διόδια, σύντομα θα αρχίσει η δημιουργία νέων σταθμών διοδίων στην εθνική οδό Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα, στα διόδια Ελευσίνας και Ισθμού θα αρχίσουν να χρεώνουν και στις δύο κατευθύνσεις, ενώ θα προστεθούν και νέοι σταθμοί (μετωπικοί ή πλευρικοί).
Επίσης, σταδιακά οι χρεώσεις στα διόδια θα αυξηθούν, ανάλογα με το ποσοστό ολοκλήρωσης των έργων. Προφανώς αυτό θα αρχίσει να παρατηρείται σταδιακά και στους υπόλοιπους οδικούς άξονες.
Βέβαια, θεωρητικά οι κοινοπραξίες θα βρούνε ως πάτημα τις συμβάσεις, τη συμφωνία για αύξηση των τιμών ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών, ενώ σημειώνουν ότι ουσιαστικά οι χρεώσεις έχουν «παγώσει» εδώ και μια διετία. Και το υπ. Ανάπτυξης και Υποδομών φέρεται να συναινεί για την ώρα σε όλα αυτά.
Βέβαια, λησμονούν οι κοινοπραξίες ότι τα έργα είχαν παγώσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά οι ίδιες εισέπρατταν κανονικότατα τα διόδια, ενώ ακόμα και τώρα κάποια έργα θα γίνουν λειψά και με σημαντικές τεχνικές αλλαγές!

www.axiaplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: