Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Επαναπατρισμό κεφαλαίων επιδιώκει η Τουρκία

Στην προσπάθεια να πείσει τους εύπορους τούρκους πολίτες να επιστρέψουν κεφάλαια που διατηρούν στο εξωτερικό, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο περί «αμνηστίας πλούτου». Βάσει αυτού, θα καταβάλλουν φόρο μόλις 2% επί των καταθέσεων (αντί 30-40% που ίσχυε μέχρι σήμερα) και δεν θα ερευνηθεί η προέλευση των χρημάτων.
Οι καταθέτες δεν θα ελεγχθούν για το εάν τα κεφάλαια αποκτήθηκαν στην Τουρκία και παρανόμως μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς του εξωτερικού αλλά για να επωφεληθούν από την αμνηστία θα πρέπει να δηλώσουν τα ποσά πριν από το τέλος Ιουλίου. 

Η Τουρκία χρησιμοποίησε πρόγραμμα αμνηστίας το 2009 για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, επιτυγχάνοντας τον επαναπατρισμό 50 δισεκατομμυρίων λιρών (περίπου 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων).
Το 2011, η Τουρκία ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη, με 8,5%, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης μειώθηκε στο 2,2% τον περασμένο χρόνο, και η κυβέρνηση επιδιώκει την ανάκαμψη πριν από την έναρξη του εκλογικού κύκλου το επόμενο έτος.

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: