Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Διώκονται από όλη την Ανατ. Αττική τα εργοστάσια καύσης βιομάζας

Τα εργοστάσια καύσης βιομάζας, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ταξιδεύουν στην Ανατολική Αττική, από Δήμο σε Δήμο, αφού οι τοπικές κοινωνίες δεν δέχονται εγκατάσταση τέτοιων εργοστασίων στις πόλεις τους συνεπικουρούμενες από τις Δημοτικές αρχές.
Ετσι πρώτη κρούση έκαναν στο Κορωπί. Μετά την άρνηση της Δημοτικής Αρχής πήγαν στο Δήμο Μαρκοπούλου, όπου και εκεί αντέδραν τοπικές κοινωνίες και η Δημοτική Αρχή με αποτέλεσμα να απορρίψουν την πρόταση.
Στη συνέχεια πήγαν στην Κερατέα και τώρα βρίσκονται στον Αυλώνα του Δήμου Ωρωπού.
Κάθε φορά πηγαίνουν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία προς τιμήν της, περιμένει την απόφαση της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, προκειμένου να γνωμοδοτήσει.

Ετσι και τώρα η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βρίσκεται στην Περιφέρεια για την περιοχή του “Μαντριά” του Δήμου Ωρωπού, αλλά η τοπική κοινωνία έχει ήδη εκφραστεί αρνητικά.
Η πρόταση της ενδιαφερόμενης εταιρείας αφορά 6 εργοστάσια σε αντίστοιχες 6 περιοχές. Απορρίφθηκαν οι 3 και υπολείπονται τρεις ακόμα περιοχές· ο Γέρακας του Δήμου Παλλήνης, η Φυλή και η Κηφισιά.
Οι “Ενεργοί Πολίτες η άλλη πρόταση”, δημοτική παράταξη του Δήμου Ωρωπού με ανακοίνωσή της, τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα αφήσουν να γίνει τέτοια μονάδα σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή. Γράφουν μεταξύ άλλων:
«-Δεν θέλουμε ακόμα μία ρυπογόνο βιομηχανία (αυξημένους αέριους ρύπους, επικίνδυνο ίζημα, ρύπανση υπόγειων υδάτων κλπ) στην ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή μας, από την ανεξέλεγκτη ρύπανση της βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων και την καταστροφική μόλυνση του Ασωπού και του υδροφόρου ορίζοντα. Είναι δε σίγουρο ότι δεν θα μείνουν στην μία μονάδα, αλλά σύμφωνα με τα «επενδυτικά» σχέδια, θα προστεθούν κι άλλες, καθώς χρησιμοποιούν τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης» στις αδειοδοτήσεις ( παράκαμψη της ΡΑΕ για άδειες 1ΜW ).
-Δεν θα αφήσουμε να ανοίξει από την πίσω πόρτα η καύση των σκουπιδιών με τη μορφή SRF ή της λυματολάσπης (άλλες μορφές βιομάζας), όταν οι τεράστιες καλλιέργειες για την καύσιμη ύλη που παρουσιάζονται στο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, αποδειχθούν παραμύθι ,καθώς όλες οι προτάσεις για την κατασκευή των εργοστασίων αυτών δεν τα τοποθετούν δίπλα στις περιοχές που θα φυτεύεται η καύσιμη ύλη.
-Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να καταστραφεί –αν βέβαια υλοποιηθούν τα σχέδια των επενδυτών – υψηλής παραγωγικότητας πολύτιμη γεωργική γη ,για να φυτευτούν ευκάλυπτοι και αγριαγκινάρες!!!
-Η ενέργεια και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικά αγαθά και δεν θέλουμε να γίνουν πεδίο για κέρδος από τους ιδιώτες (αρκετά πληρώσαμε τις HELLAS POWER και ENERGA που ζημίωσαν τη ΔΕΗ 250 εκ. Ευρώ.).
-Δεν θα επιτρέψουμε μαζί με την υποβάθμιση της εργασίας και του επιπέδου ζωής μας να καταστραφεί και η υγεία και το περιβάλλον σε όφελος ιδιωτικών συμφερόντων που κρύβονται από πίσω».
Επιφυλακτική εμφανίστηκε και η δημοτική παράταξη ΔΗΣΩ, επισημαίνοντας δια της συμβούλου του Ελ. Βαρνάβα, ότι «στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να εκφραστούμε θετικά», εξηγώντας ότι δεν είχαν ενημέρωση, ότι δεν έχει αποφανθεί η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και ότι: «οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πρέπει να υποστηριχθούν και να αναπτυχθούν στο Δήμο Ωρωπού. Για να γίνει όμως αυτό πραγματικότητα χωρίς αντεγκλήσεις, διαμάχες και κοινωνικές συγκρούσεις πρέπει να υπάρχει έγκαιρη και πλήρης ενημέρωση τόσο του συνόλου των δημοτικών συμβούλων και παρατάξεων όσο και κυρίως των κατοίκων που άμεσα ή έμμεσα θα επηρεαστούν από την όποια απόφαση, θετικά ή αρνητικά».
Οπως μάθαμε το τοπικό Συμβούλιο του Αυλώνα ομόφωνα απέρριψε την περίπτωση εγκατάστασης μιας τέτοιας επένδυσης στην περιοχή.
Το ίδιο υποστήριξε και σε έκτακτη συνεδρίαση στις 9/5 το Δημοτικό Συμβούλιο Αυλώνα το οποίο καταψήφισε την πρόταση.
Αντίστοιχη πρόταση έχει καταψηφίσει και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φυλής.
ebdomi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: