Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Στάση εργασίας στα νοσοκομεία - Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας το μεσημέρι

Συμμετοχή και της ΠΟΕΔΗΝ στην κινητοποίηση του Ευαγγελισμού και του Αττικού νοσοκομείου για την παραμονή των συμβασιούχων Σε συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας καλεί σήμερα το μεσημέρι στις 2 η ΠΟΕΔΗΝ τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, με αφορμή την κινητοποίηση που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό και το Αττικό νοσοκομείο. Για διευκόλυνση των εργαζομένων, η Ομοσπονδία καλεί τις διοικήσεις των ενώσεων των νοσοκομείων να κηρύξουν στάσεις εργασίας. Αιτία της κινητοποίησης είναι οι δραματικές πλέον ελλείψεις προσωπικού όλων των βαθμίδων και όλων των ειδικοτήτων, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας που έχουν υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και η εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού που έχει απομείνει να καλύπτει τους ασθενείς.
Όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, στα Νοσοκομεία της χώρας εργάζονται 900 υπάλληλοι με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (επικουρικό προσωπικό) και προσληφθέντες από το ΚΕΕΠΛΠΟ για την στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Με νομοθετικές ρυθμίσεις οι συμβάσεις παρατάθηκαν έως τέλους του έτους 2015.
Όμως την περίοδο των μνημονίων, αποχώρησαν 17.000 υπάλληλοι χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας, ενώ την άνοιξη αναμένονται άλλες 3.000 συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων, οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο των πρώτων παραιτήσεων και ανακλήσεων, εν αναμονή των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα.

Οι κενές θέσεις των Νοσοκομείων φτάνουν τις 28.000, μετά τις τροποποιήσεις των οργανισμών λειτουργίας των νοσοκομείων, ύστερα από περικοπές χιλιάδων κλινικών, κλινών και οργανικών θέσεων. Οι δε προσλήψεις που εξαγγέλλονται από την κυβέρνηση αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, τη στιγμή που από τις εξαγγελθείσες 4.500, στην καλύτερη περίπτωση, θα ολοκληρωθεί το 2016 η προκήρυξη των 980 θέσεων, που εγκρίθηκαν από την προ-προηγούμενη κυβέρνηση.
Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι είναι κάτω των 50.000. Εργάζονται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης. Οφείλονται χιλιάδες ρεπό και οι κανονικές άδειες, όχι μόνο του 2015, αλλά και προηγούμενων ετών.

Η συνήθης κάλυψη κάθε κλινικής είναι μία Νοσηλεύτρια στη βάρδια.

Καταστρατηγείται η πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία και οι εργαζόμενοι έχουν γίνει λάστιχο για την κάλυψη των βαρδιών.  Και όμως ο Υπουργός Υγείας στο αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ που του υπεβλήθη στη συνάντηση της Δευτέρας 5/10/2015, για παράταση των συμβάσεων των επικουρικών εργαζομένων και των εργαζομένων μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, απάντησε αρνητικά, επειδή όπως είπε οι εν λόγω εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν την μονιμότητά τους και ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να αντικαταστήσει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου με «μπλοκάκια».

Ευαγγελισμός - Αττικόν

Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό και το Αττικόν πραγματοποιούν στάση εργασίας από τη 1 το μεσημέρι και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 2 το μεσημέρι.

Στο Αττικόν, υπηρετούν 50 συμβασιούχοι των οποίων οι συμβάσεις λήγουν σταδιακά ως τις 31 Δεκεμβρίου. Στον Ευαγγελισμό οι ελλείψεις φτάνουν σήμερα τους 780 εργαζόμενους, ενώ ως το τέλος του έτους θα φύγουν άλλοι 120 είτε με σύνταξη, είτε θα λήξουν οι συμβάσεις τους. Η τρέχουσα προκήρυξη 950 υγειονομικών προβλέπει για τον Ευαγγελισμό 15 άτομα.

Στον Ευαγγελισμό, η κινητοποίηση θα συνεχιστεί και την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, οπότε οι εργαζόμενοι στις 2.30 το μεσημέρι θα αποκλείσουν τα ταμεία του νοσοκομείου, ώστε οι ασθενείς να μην πληρώσουν τις εξετάσεις τους.

healthmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: