Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Στο «σκαμνί» ο αρχιμανδρίτης Μπούμπας - Κατηγορείται πως «τσέπωνε» τα κληροδοτήματα του Γηροκομείου Αθηνών

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών παραπέμπεται ο «αιώνιος» πρόεδρος του Γηροκομείου Αθηνών, Προκόπιος Μπούμπας. Ο αρχιμανδρίτης εις βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το πολυετές όργιο κακοδιαχείρισης στο ευαγές Ίδρυμα, θα καθίσει στο «σκαμνί» με την κατηγορία της απιστίας κατ' εξακολούθηση καθώς φέρεται να «τσέπωνε» λεφτά από τα κληροδοτήματα. Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Αθηναίων «σκέφτεται» ακόμα πως θα κινηθεί νομικά για να απεγκλωβίσει ηλικιωμένους και εργαζομένους από μια διοίκηση που - ακόμα και τώρα - νοικιάζει «κοψοχρονιά» ακίνητα.
Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο έχει στην κατοχή του το koutipandoras.gr, παραπέμπεται ενώπιον του ακροατηρίου του Τριμελούς Εφετείου (Κακουργημάτων) Αθηνών ο Προκόπιος Μπούμπας για να «δικαστεί ως υπαίτιος του ότι στους παρακάτω αναφερόμενους τόπους και χρόνους, τέλεσε τις κάτωθι περιγραφόμενες αξιόποινες πράξεις, οι οποίες προβλέπονται από το νόμο και τιμωρούνται με στερητικές της ελευθερίας ποινές».
Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, ο Μπούμπας, εν γνώσει του ζημίωσε την περιουσία του Γηροκομείου, κατ’ εξακολουθήση.

Τα τέσσερα στοιχεία της απιστίας:

Α) νομίμως θεμελιωμένη εξουσία αντιπροσωπεύσεως

Β) εξωτερική κα δικαιοπρακτική ενέργεια του αντιπροσώπου

Γ) κατάχρηση της «αντιπροσωπευτικής) εξουσίας διαθέσεως, συνιστάμενη στην υπέρβαση των ορίων της επιτρεπτής δράσεως του αντιπροσώπου επί τη βάσει της εσωτερικής σχέσεως στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του να προκαλεί την παραγωγή εννόμων συνεπειών και
Δ) επαγωγή ζημίας στην αλλότρια περιουσία

Σύμφωνα πάντα με το βούλευμα, από τους ειδικούς λογαριασμούς των κληροδοτημάτων ΑΔΑΜ και ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ κατά το χρονικό διάστημα των ετών 2004 – 2007, «έκαναν φτερά» κάτι περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα, ο αρχιμανδρίτης Μπούμπας, κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων «σήκωνε» τα χρήματα «από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους τηρούνταν κληροδοτήματα, χωρίς να λάβουν την έγκριση των αρμοδίων φορέων, χωρίς να υποβάλλουν έστω και εκπροθέσμως κατάσταση με τα ακριβή αναληφθέντα ποσά και χωρίς βέβαια να επιστρέψουν εντόκως ένα μεγάλο μέρος εξ αυτών».
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε: Στις 26 Νοεμβρίου του 2004, ο Μπούμπας σηκώνει από το λογαριασμό του κληροδοτήματος ΑΔΑΜ 151.000 ευρώ, στις 6 Δεκεμβρίου του 2004 παίρνει 115.964 ευρώ και στις 30 Δεκεμβρίου του 2005 παίρνει 210.053 ευρώ.
Όσον αφορά το κληροδότημα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, ο αρχιμανδρίτης ως εκπρόσωπος του Δ.Σ της ΕΕΑ «σήκωσε» συνολικά 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

«Οι αναλήψεις έγιναν παράτυπα, χωρίς την έγκριση το Δ.Σ του σωματείου της ΕΕΑ και χωρίς να τηρηθεί σε κάθε περίπτωση η προβλεπόμενη διαδικασία και φυσικά χωρίς η έγκριση των αρμοδίων φορέων», αναφέρεται στο βούλευμα.
Ποια ήταν τα αποτελέσματα όλων αυτών των ενεργειών; Οι λογαριασμοί αυτοί εμφάνιζαν τεράστια ελλείμματα που δημιούργησαν ξεκάθαρη ζημία στα οικονομικά του Ιδρύματος.
Όπως μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς, οι μεγάλοι «χαμένοι» και σε αυτήν την περίπτωση, ήταν ηλικιωμένοι και εργαζόμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και χρόνια, ενώ όπως έχει αποκαλύψει το koutipandoras.gr και το HOT DOC, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας έχει καλέσει - ουκ ολίγες φορές - το Γηροκομείο να «συμμορφωθεί» στους κανόνες. Αυτό βέβαια δεν έχει γίνει.
Τι θα κάνει ο Δήμος;Το ζητούμενο στην σκανδαλώδη υπόθεση του Γηροκομείου είναι πλέον με ποιον τρόπο και πότε επιτέλους θα κινηθεί ο Δήμος.
Όπως είχε γράψει το HOT DOC (τεύχος 85), μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων από την εισαγγελία Διαφθοράς στον Μπούμπα, Διονυσόπουλο και Γρινιεζάκη, ανοίχτηκαν νέοι δρόμοι για την τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης με αίτημα του δήμου Αθηναίων.

Σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ.2 και 33 του ν.281/1914 περί σωματείων, η εποπτεύουσα αρχή, δηλαδή ο δήμος Αθηναίων, δύναται να «κηρύξει έκπτωτο το διοικητικό συμβούλιο και να διορίσει προσωρινή διοικητική ή διαχειριστική επιτροπή» σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος.
Αυτή τη στιγμή, ο πρόεδρος του Δ.Σ του Γηροκομείου, Προκόπιος Μπούμπας, παραπέμπεται σε δίκη κατόπιν σχετικού βουλεύματος. Ο Δήμος πώς σκοπεύει να κινηθεί; Θα «τρέξει» τις διαδικασίες ή θα συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε βεβιασμένες νομικές κινήσεις;
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιτζής, με επιστολή του στο Δήμο (την οποία έχει στην κατοχή του το koutipandoras.gr) είχε ζητήσει πριν λίγο καιρό ενημέρωση αναφορικά με τις ενέργειές του για την υπόθεση.

Υ.Γ: Το ακίνητο του Γηροκομείου στη Λυκούργου, για το οποίο έγραψε στις αρχές Νοεμβρίου το koutipandoras.gr, νοικιάστηκε τελικώς «κοψοχρονιά» στην εταιρεία.
www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: