Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Γερμανική «τρικλοποδιά» στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Εγγύησης Καταθέσεων

«Πριν φτάσουμε στο σημείο να μιλήσουμε για μια εγγύηση καταθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει πρώτα να θωρακίσουμε τον τραπεζικό τομέα απέναντι στις κρίσεις», δήλωσε συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στη Bild o Bόλφαγκ Σόιμπλε, συμπληρώνοντας πως «ο,τιδήποτε άλλο απλώς θα επιβράβευε όσους δεν έκαναν όσα έπρεπε για να μη φτάσουν σε αυτά τα σημεία».   «Το να καλείται να αντιμετωπίσει η κοινότητα τους [επί μέρους] κινδύνους, δεν ωφελεί σε κάτι και τελικά ανταμείβει μόνο εκείνους οι οποίοι ως τώρα δεν κατέβαλαν προσπάθειες.
Οι αποταμιεύσεις που βρίσκονται στις γερμανικές τράπεζες προστατεύονται κατά τον καλύτερο τρόπο και σε αυτό δεν επιτρέπεται να αλλάξει τίποτα», είπε, επιχειρώντας να βάλει φρένο στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων, γνωστό ως EDIS και επιβεβαιώνοντας έτσι όσους ισχυρίζονται πως η Γερμανία δεν επιθυμεί να συνεισφέρει στην αποζημίωση καταθετών που δεν είναι πελάτες των δικών της Τραπεζών.

Τι είναι το EDIS
Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS) θα βασίζεται στο υφιστάμενο σύστημα, το οποίο συναποτελείται από τα εθνικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων που έχουν συσταθεί σύμφωνα με ευρωπαϊκούς κανόνες και εφ' όσον εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ευρωκοινοβουλίου, θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις, από τα μέσα του 2017 και μέχρι το 2024.

Αρχικά, θα αποτελεί ένα καθεστώς αντασφάλισης των εθνικών συστημάτων εγγύησης καταθέσεων (DGS), το οποίο έπειτα από τρία χρόνια θα μετατραπεί σε σύστημα συνασφάλισης, ενώ η συνεισφορά του EDIS στο σύστημα αυτό θα αυξηθεί σταδιακά και σε βάθος χρόνου, με προβλεπόμενη ολοκλήρωσή το 2024.
Αξίζει να σημειωθεί πως η προστασία των καταθετών σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί το τρίτο στάδιο της Τραπεζικής Ένωσης.
Το πρώτο είχε ολοκληρωθεί με τη θέσπιση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και το δεύτερο με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM).

www.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: