Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Διανυκτέρευσαν στο Σύνταγμα οι αγρότες - νέο συλλαλητήριο σήμερα

Πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα από αγρότες των 68 μπλόκων, απ' όλη την Ελλάδα. Μηχανοκίνητη πορεία, με 17 τρακτέρ, πραγματοποίησαν οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, μετά από συνεννόηση με την αστυνομία.  Ολοκληρώθηκε το βράδυ τη Παρασκευής η πανελλαδική κινητοποίηση των αγροτών, που κατέληξε σε συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος. Στο Σύνταγμα βρέθηκαν αγρότες από 68 μπλόκα, από όλη την Ελλάδα, ενώ η κινητοποίηση στηρίχτηκε και από την ΑΔΕΔΥ, επιστημονικούς φορείς, το ΠΑΜΕ και άλλες οργανώσεις και συνδικάτα.
Μαζική ήταν η παρουσία αγροτών κυρίως από τα μπλόκα της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας, ενώ υποτονική χαρακτηριζέται η συμμετοχή των αγροτών από τη Βόρεια Ελλάδα. Έπειτα από συνεννόηση με την αστυνομία, στο κέντρο της Αθήνας έκαναν την εμφάνισή τους και 17 τρακτέρ, από το μπλόκο της Νίκαιας, τα οποία πραγματοποίησαν συμβολική πορεία στο κέντρο της Αθήνας.
Τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών που βρέθηκαν στην πλατεία Συντάγματος δήλωσαν τη διάθεσή τους για συνέχιση των κινητοποιήσεων, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για την ενότητα του αγώνα των αγροτών.

«Τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια. Ο αγώνας των Ελλήνων αγροτών είναι δίκαιος. Είμαστε στο πλευρό τους. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάψει επιτέλους να συκοφαντεί το αγροτικό κίνημα, τους Έλληνες αγρότες» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από την πλατεία Συντάγματος, όπου και συμμετείχε στη συγκέντρωση των αγροτών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που ζήτησε την απόσυρση των μέτρων από την κυβέρνηση.
Μετά το πέρας των χαιρετισμών ακολούθησε συναυλία, ενώ οι αγρότες που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ ανανέωσαν το ραντεβού, για το Σάββατο το πρωί.

Λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας στην πλατεία Συντάγματος, προκλήθηκε ένταση μεταξύ μελών του ΠΑΜΕ και ομάδας ακροδεξιών, όταν οι τελευταίοι αποδοκίμασαν τον Δημήτρη Κουτσούμπα και συνέχεια θέλησαν να ανέβουν στην εξέδρα και να απευθύνουν χαιρετισμό. Τελικά απομακρύνθηκαν από μέλη του ΠΑΜΕ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έφεραν διακριτικά ακροδεξιών ομάδων και βρίσκονταν μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από νωρίς το απόγευμα.

«Περίεργη» ένταση μεταξύ αγροτών και αστυνομίας

Προηγήθηκαν το πρωί της Παρασκευής επεισόδια στην Εθνική οδό, στο Δαφνί, μεταξύ αστυνομικών και αγροτών από την Πελοπόννησο, που προσπάθησαν να μπουν στην Αθήνα, με αγροτικά αυτοκίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες τα επισόδια προκλήθηκαν από ομάδα ακροδεξιών.
«Με αφορμή τα επεισόδια που γίνονται στο Χαϊδάρι, πρέπει να πω ότι είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, όμως δεν είναι να μασάμε τα λόγια μας τέτοιες ώρες» είπε ο κ. Τόσκας, υποστηρίζοντας ότι «τα χρυσαυγίτικα και ακροδεξιά στοιχεία προσπαθούν να προκαλέσουν σύγχυση, έκαναν καταστροφές, έκαψαν περιπολικά, τραυμάτισαν αστυνομικούς».

«Είμαι σίγουρος ότι οι δημοκράτες αγρότες θα σταθούν αντιμέτωποι και δεν θα επιτρέψουν να συνεχιστούν τα έκτροπα» τόνισε ο υπουργός, ενώ επεσήμανε ότι δεν είναι όλοι ακροδεξιοί, αλλά «πρωτοστατούν κάποια ακροδεξιά στοιχεία που προσπαθούν να παρασύρουν τους αγρότες».
Νωρίτερα έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αγρότες από την Κρήτη επιχείρησαν να κάνουν κατάληψη και έσπασαν με πέτρες και ξύλα παράθυρα του πρώτου και δευτέρου ορόφου του κτιρίου. Εντύπωση και σε αυτή την περίπτωση προκάλεσε η έναρξη των επεισοδίων, καθώς οι Κρητικοί αγρότες έφτασαν στην είσοδο του υπουργείου, με την παρουσία της αστυνομίας να χαρακτηρίζεται διακριτική.

Να απομονώσουν και να καταδικάσουν «τις ακραίες συμπεριφορές» κάλεσε τους εκπροσώπους των αγροτών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.
Στα επεισόδια τραυματίστηκαν δέκα αστυνομικοί, εκ των οποίων οι δύο διακομίστηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε τέσσερεις συλλήψεις αγροτών, οι οποίοι αφέθησαν ελεύθεροι λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ, έπειτα από εντολή του εισαγγελέα. Σε βάρος τους έχει σχηματισθεί δικογραφία και αναμένεται η τακτική δικάσιμος.
www.stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: