Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ: Πρέπει να μοιραστούν όλοι την ευθύνη του προσφυγικού- Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις

Έκκληση να αρθούν οι περιορισμοί για τους πρόσφυγες, να σταματήσει το κλείσιμο των συνόρων και να γίνει επιμερισμός των ευθυνών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης απηύθυνε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστούν οι ήδη ληφθείσες αποφάσεις, με επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και της επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία.«Μεγάλωσα σε μια Ευρώπη με πολλά σύνορα και δεν θέλω να επιστρέψουμε πάλι σε μια τέτοια Ευρώπη» είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης στην Αθήνα ο νέος Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι.
Σημείωσε ότι ενώ έχουν ληφθεί ορθές αποφάσεις για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αυτές δεν εφαρμόζονται. Υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, λέγοντας πως είναι πολύ σημαντικό να κρατήσει η εκεχειρία.
Σχολιάζοντας το κλείσιμο των συνόρων από τις χώρες της «βαλκανικής οδού», είπε πως θα πρέπει να αρθούν οι αποκλεισμοί των συνόρων για τη διέλευση των προσφύγων, εξηγώντας πως τέτοιες πρακτικές αντίκεινται στο διεθνές προσφυγικό δίκαιο αλλά και στο ευρωπαϊκό. Ενώ σημείωσε πως την ίδια ώρα δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική γι’ αυτούς που εγκλωβίζονται στα σύνορα, με αποτέλεσμα να τροφοδοτούνται νέα δίκτυα διακινητών.

Το κλείσιμο των συνόρων εγκυμονεί τον κίνδυνο εγκλωβισμού ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων στην Ελλάδα, για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη, έχοντας ένα εναλλακτικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης.
Υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν νόμιμες προσφυγικές οδοί, οι οποίες μεταφράζονται είτε σε επανένωση οικογενειών είτε σε επανεγκατάσταση.
Όσον αφορά τις προσπάθειες της Ελλάδας στο προσφυγικό, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την μεγάλη πρόοδο στις δομές υποδοχής και φιλοξενίας στη Λέσβο, υπογραμμίζοντας πως η συνέργεια κράτους, ΜΚΟ και εθελοντών αποφέρει καρπούς.

Εξέφρασε την προθυμία της Ύπατης Αρμοστείας να συνδράμει με κάθε τρόπο την ελληνική κυβέρνηση για την υποδοχή και την φιλοξενία των προσφύγων, εν είδει εξοπλισμού, ανθρώπινου δυναμικού αλλά και εξεύρεσης οικονομικών πόρων, τονίζοντας πως τον πρώτο λόγο θα τον έχει η ελληνική κυβέρνηση. Μία διάθεση που μετέφερε και στον Αλέξη Τσίπρα κατά την συνάντηση που είχαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τόνισε πως η Ελλάδα έχει αναλάβει μεγάλο βάρος της προσφυγικής κρίσης, αναγνωρίζοντας την ίδια ώρα πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές προκλήσεις. Με βάση αυτό το δεδομένο η Ύπατη Αρμοστεία εκτίμησε πως η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ένα μήνυμα που θα μεταφέρει και στους Ευρωπαίου υπουργούς Εσωτερικών, τους οποίους θα συναντήσει με αφορμή τη τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Στις Βρυξέλλες θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει και την ανησυχία του για την έλλειψη αλληλεγγύης που χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, την δυσανάλογη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης μεταξύ των χωρών και την συνέχιση του πολέμου στη Συρία. Έκανε λόγο ακόμη και για έκκληση της Υ. Α. για πρόσθετη χρηματοδότηση, προκειμένου να στηριχθούν οι δομές υποδοχής και στήριξης των προσφύγων στην Ελλάδα.

Υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης των αποφάσεων που ήδη έχει λάβει η ΕΕ κι έχουν να κάνουν με την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης –relocation αλλά και την προώθηση της επανεγκατάστασης- resettlement.
Αναφερόμενος στο ρόλο του ΝΑΤΟ στην φύλαξη των εξωτερικών θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ, τόνισε πως οποιαδήποτε ενέργεια της Συμμαχίας θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στην προστασία των προσφύγων.
Ερωτηθείς για την στρατιωτικοποίηση των συνόρων, είπε πως υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, λέγοντας πως η Ευρώπη δεν θα πρέπει να γυρίσει πίσω σε μια Ευρώπη με σύνορα και φράχτες, αλλά να διαφυλάξει την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων και των αγαθών η οποία έχει δημιουργήσει μεγαλύτερες ευκαιρίες τόσο οικονομικές όσο και πολιτιστικές.

Το κλείσιμο των συνόρων δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που έχει η Ευρώπη και δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό ιδεώδες, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της επιρροής της ηγεσίας της Ευρώπης στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. «Η απάντηση δεν είναι το κλείσιμο των συνόρων αλλά η συνεργασία μεταξύ των χωρών ώστε να μοιραστούν το βάρος», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας και τις ρίζες του προβλήματος που είναι ο πόλεμος στη Συρία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: