Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Εκπρόθεσμη Τροπολογία Σκουρλέτη υπέρ Ελληνικών Πετρελαίων και Motor Oil

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης που μάχεται απέναντι σε ρυπογόνες δραστηριότητες, νοιάζεται για τα διυλιστήρια και την ανταγωνιστικότητά τους. Με τροπολογία (εκπρόσθεσμη) στο σχέδιο νόμου "Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις" περιορίζει τον υποχρεωτικό χρόνο διατήρησης αποθεμάτων ασφαλείας από τα διυλιστήρια σε τρίτους κατά έξι μήνες. Μέχρι τώρα ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στα διυλιστήρια να τηρούν αποθέματα αασφαλείας σε δικές τους εγκαταστάσεις και σε πιστοποιημένες δεξαμενές τρίτων για τουλάχιστον ένα έτος. Πλέον το χρονικό διάστημα διατήρησης των αποθεμάτων σε τρίτους περιορίζεται σε έξι μήνες. 
Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση με τη ρύθμιση "παρέχεται στους οικονομικούς φορείς μεγαλύτερη ευελιξία κάλυψης της υποχρέωσής τους για τήρηση αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης και αντιμετωπίζονται ζητήματα δυσλειτουργίας της αγοράς".
Αγνωστο είναι ποια θεωρεί το υπουργείο "ζητήματα δυσλειτουργίας της αγοράς", σε μία περίοδο κατά την οποία τα δύο διυλιστήρια της χώρας των Ελληνικών Πετρελαίων (συμφερόντων της οικογένειας Λάτση και του ελληνικού δημοσίου) και η Motoroil (της οικογένειας Βαρδινογιάννη) επιτυγχάνουν υψηλά κέρδη.
Αυξημένο διοικητικό κόστος για το δημόσιο
Στην έκθεση συνεπειών της ρύθμισης αναφέρεται ότι "θα επιφέρει μικρή διοικητική επιβάρυνση" στο δημόσιο και ότι "θα συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα οικονομικών φορέων της χώρας και στην ευελιξλία της αγοράς".
Θεωρούμε εντελώς συμπτωματικό το γεγονός ότι η τροπολογία κατατέθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2016, την ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων των δημοσιογράφων.
www.marketfair.gr










Δεν υπάρχουν σχόλια: