Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Iταλικό ενδιαφέρον για το 20% του ΑΔΜΗΕ

Εκπρόσωποι του ιταλού διαχειριστή (TERNA), που συμμετείχαν στη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τον υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, εξέφρασαν ενδιαφέρον για την εξαγορά του 20% του ΑΔΜΗΕ.
Η διαδικασία που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές, προβλέπει τη διατήρηση του 51% των μετοχών της εταιρίας από το Δημόσιο, την πώληση του 20% σε επενδυτή και του υπόλοιπου 29% μέσω Χρηματιστηρίου.

Στη συνάντηση μετείχαν από ιταλικής πλευράς, εκπρόσωποι των εταιριών TERNA, ENI και Edison, όπως επίσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θόδωρος Κιτσάκος. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και των ερευνών για υδρογονάνθρακες.
Ειδικότερα:

– Στον τομέα του ηλεκτρισμού εκτός από τον ΑΔΜΗΕ τέθηκε στο τραπέζι και η επιδίωξη της ΔΕΗ για συμπράξεις στην ηλεκτροπαραγωγή, που θα οδηγήσουν μεταξύ άλλων και σε μείωση του μεριδίου της στην αγορά που αποτελεί μνημονιακό στόχο. Πέραν αυτού, η ιταλική Edison δραστηριοποιείται ήδη στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στους τομείς τόσο της παραγωγής όσο και της εμπορίας.

– Στον τομέα του φυσικού αερίου υπάρχει επίσης η κοινή εταιρία «Ποσειδών» της ΔΕΠΑ με την Edison, που προωθεί τους αγωγούς Ελλάδας-Βουλγαρίας και Ελλάδας-Ιταλίας. Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν επίσης ο αγωγός ΤΑΡ (ο οποίος ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας) και το σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω Ελλάδας προς την ΕΕ. Αναφορά έγινε και στον ρωσικό αγωγό που σχεδιάζεται σε αντικατάσταση του South Stream, για τον οποίο ενδιαφέρεται και η ιταλική πλευρά.

www.marketfair.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: