Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Βελγική ελεημοσύνη, για να μην υπάρξει εξάπλωση ασθενειών!

Οι Βέλγοι λένε όχι στο «ιατρικό Grexit»
Οι σημαντικές ελλείψεις που παρουσιάζουν τα ελληνικά νοσοκομεία και η ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, καθώς και η πρωτοβουλία ενός αριθμού βελγικών νοσοκομείων να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, ξεκινώντας μια εκστρατεία αλληλεγγύης με τίτλο «Η Ελλάδα στα επείγοντα» (Urgences Grèce), απασχόλησαν χθες το σύνολο του βελγικού Τύπου.  Η εφημερίδα «Le Soir», με τίτλο «Βελγικά νοσοκομεία στρατολογούνται στην Ελλάδα. Αλληλεγγύη. Αγωνία για τη δημόσια υγεία», παρατηρεί ότι στη μήτρα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, ένας στους τέσσερις πολίτες δεν έχει πλέον πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.
Η ανυπόφορη αυτή κατάσταση, αναφέρει η εφημερίδα, «αποτελεί άμεση συνέπεια της οικονομικής κρίσης, η οποία οδήγησε στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, γεγονός που μεταφράζεται σε 50% μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας και σε αύξηση κατά 51% της βρεφικής θνησιμότητας από το 2008».
Τα νοσοκομεία, συνεχίζει το δημοσίευμα, εμφανίζουν ελλείψεις στα πάντα και κυρίως σε υλικό και φάρμακα, ενώ ο αριθμός των Ελλήνων που προσέρχονται στις πολυκλινικές των Γιατρών του Κόσμου, οι οποίες απευθύνονται στις πιο ευάλωτες κοινωνιομάδες, παρουσιάζει δραματική αύξηση.

Προκειμένου, λοιπόν, να επιστήσει την προσοχή σε αυτό το «ιατρικό Grexit», η πρωτοβουλία «Η Ελλάδα στα επείγοντα» ζητά από τους πιστωτές την επαναφορά του προϋπολογισμού για την υγεία στα επίπεδα του 2008, ενώ προβλέπει και την παροχή άμεσης υλικοτεχνικής υποστήριξης.
Καταλήγοντας, η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι γιατροί και οι καθηγητές που εμπλέκονται στην εν λόγω πρωτοβουλία συμφωνούν στο ότι η Ελλάδα έχει μπει στο περιθώριο των ευρωπαϊκών ιδεωδών και αντιπροσωπεύει τον κίνδυνο μιας γενικής κοινωνικής κατάρρευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, γι’ αυτό και θα πρέπει να δημιουργηθεί εκ νέου ένα αίσθημα ευρωπαϊκής αδελφοσύνης με το να δοθεί ένα τέλος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ελληνικό σύστημα υγείας.
Η εφημερίδα «L’ Echo», με τίτλο «Τα νοσοκομεία των Βρυξελλών παρέχουν βοήθεια στην Ελλάδα», αναφέρει ότι η κρίση αυτή έχει οδηγήσει στην επανεμφάνιση ασθενειών όπως η ελονοσία και η φυματίωση και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εξάπλωσης της κρίσης στην Ευρώπη.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην καταγγελία του πρύτανη Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του ULB, Μάρκο Σέτγκεν, ότι είχε προταθεί στην τρόικα να μην πειραχτούν τα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά εκείνη αρνήθηκε, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης.

Και επισημαίνεται ότι στόχος της πρωτοβουλίας «Η Ελλάδα στα επείγοντα» είναι η ευαισθητοποίηση του βελγικού πληθυσμού και των τοπικών και ευρωπαϊκών αρχών, καθώς και η συγκέντρωση των απαραίτητων οικονομικών πόρων για τη χρηματοδότηση τριών συγκεκριμένων προγραμμάτων:

➥ τη δημιουργία μιας νέας πολυκλινικής στον Πειραιά, εξειδικευμένης στην ψυχολογική στήριξη,

➥ τον εξοπλισμό κλινικών στην Εύβοια, όπου 200.000 κάτοικοι δεν έχουν πλέον πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη,

➥ και την παροχή του κατάλληλου εξοπλισμού για τις θερμοκοιτίδες και τα αντιδραστήρια των εργαστηρίων παιδιατρικής τριών νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Αντίστοιχης θεματολογίας και η «La Libre Belgique», με τίτλο «Στη χώρα του Ιπποκράτη, η ανεπάρκεια των νοσοκομείων»…
www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: