Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Απολογούνται τον Απρίλιο στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ για υπεξαίρεση

Στα μέσα Απιρλίου θα απολογηθούν ενώπιον του Ανακριτή Διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη, μέλη του του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, που καλούνται να λογοδοτήσουν για απιστία στην υπόθεση της αξιοποίησης των 28 ακινήτων του Δημοσίου, που οδήγησε σε ζημία 580 εκατ. ευρώΗ «μη επωφελής» αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας οδήγησε τον περασμένο Ιούλιο σε ποινική δίωξη για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις, που ασκήθηκε από την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου κατά τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και άλλων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ. 
Σε αυτά τα 28 ακίνητα συγκαταλέγονται: κτίρια πέντε υπουργείων (Παιδείας, Πολιτισμού, Υγείας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών), κτίρια που στεγάζουν αστυνομικές υπηρεσίες, (ΓΑΔΑ, Αλλοδαπών), οικονομικές υπηρεσίες και ΔΟΥ και άλλα, όπως το Χημείο του Κράτους. Για να αποφευχθεί η μετακίνηση αυτών των υπηρεσιών προκρίθηκε η λύση της πώλησης και επαναμίσθωσης (sale and lease back). Το ελληνικό κράτος δηλαδή πούλησε τα ακίνητα σε ιδιώτη και στη συνέχεια τα νοίκιασε για να τα χρησιμοποιεί για 20 χρόνια.

Τα 28 ακίνητα χωρίστηκαν to 2011 σε 2 χαρτοφυλάκια (Α και Β) των 14 το καθένα. Το Α χαρτοφυλάκιο πωλήθηκε το 2013 στην Εθνική Πανγαία, τότε θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, ενώ το Β' αγοράστηκε από την Eurobank Properties, θυγατρική της Eurobank. To πρόβλημα όμως είναι ότι για την πώληση των ακινήτων το ΤΑΙΠΕΔ προσέλαβε ως χρηματοοικονομικούς συμβούλους δύο άλλες θυγατρικές της Εθνικής και της Eurobank. Συγκεκριμένα για το χαρτοφυλάκιο Α' επιλέχθηκε ως σύμβουλος η NBG Securities SA και για το Β' η Eurobank Equities Investment Firm.

Οι κατηγορούμενοι εμπειρογνώμονες καλούνται ενώπιον του ανακριτή σε απολογία βάσει των στοιχείων που συνέλεξαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς που ερεύνησαν την υπόθεση οι οποίοι έκριναν ότι τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων "παρ’ ό,τι μπορούσαν λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων της συναλλαγής, ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να καταστεί συμφέρουσα για το Δημόσιο, δεν το έπραξαν και ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το ΔΣ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής".

Οι Εισαγγελείς εκτιμούν πως η επίμαχη διαδικασία αποδείχτηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημιά του ελληνικού δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατομμύρια ευρώ .Αναφέρονται επίσης, σε "επαχθείς μισθωτικούς όρους" που επάγονται ζημία για το ελληνικό δημόσιο η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων.

Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνεται και η κατηγορία της υπεξαίρεσης για την οποία βαρύνονται τα μέλη της διοίκησης του Ταμείου, της επίμαχης περιόδου, για την οποία η έρευνα του Κώστα Σαργιώτη συνεχίζεται. Η κατηγορία για τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ αφορά την μη απόδοση τόκων μετά την είσπραξη του τιμήματος και εντός δέκα ημερών. Οι κατηγορούμενοι,σύμφωνα με την δικογραφία, όφειλαν αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας και την είσπραξη του τιμήματος και το αργότερο μέσα σε δέκα ημέρες, να πιστώσουν το ποσό στον ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου μαζί με τους αναλογούντες τόκους τους οποίους δεν απέδωσαν.

Να σημειωθεί ότι με βάση τον καταστατικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, τα μέλη του ΔΣ δεν έχουν καμία ποινική ή αστική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τους που έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου κι έχουν περάσει από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Έτσι, δεν διώκονται για το αδίκημα της απιστίας αλλά μόνο για την υπεξαίρεση.
Ο Κώστας Σαργιώτης χειρίζεται και την δικογραφία για υπεξαίρεση σε βάρος των επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, κατηγορία που αφορά την μη απόδοση στο Δημόσιο των τόκων που πιστώθηκαν στον λογαριασμό του Ταμείου από το ποσό των περίπου 612 εκατομμυρίων ευρώ που εισέπραξε από την πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ στην Emma Delta Ltd.

www.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: