Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Βαθύ μαύρο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Καμπανάκι για επιστροφή στις χειρότερες μέρες της κρίσης χτυπά η νέα έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, στην οποία αποτυπώνονται όχι μόνο οι δραματικές επιπτώσεις του τελευταίου εξαμήνου του 2015 για τις μικρές επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και η εκτίμηση ότι οι επόμενοι μήνες θα γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω την ελληνική οικονομία λόγω του μπαράζ των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων.  Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, από την έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Marc στο διάστημα 3-9 Φεβρουαρίου, προκύπτει ότι έχει αρχίσει ένας νέος κύκλος στασιμότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η μόνη βεβαιότητα είναι αυτή της επιδείνωσης όλων των μεγεθών που αφορούν την πραγματική οικονομία.
Η απαισιοδοξία στις τάξεις των μικρομεσαίων βρίσκεται αυτή την περίοδο στο ζενίθ και είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση πως μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα βάλουν λουκέτο 21.000 επιχειρήσεις, ενώ θα τεθούν σε κίνδυνο συνολικά 52.000 έως 55.000 θέσεις απασχόλησης εργοδοτών, εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων λόγω λουκέτων, απολύσεων και διακοπής δραστηριότητας.
Ενδεικτικά, το 52,2% των μικρών επιχειρήσεων θεωρεί πολύ πιθανό τον κίνδυνο να κλείσουν, ενώ το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας επέστρεψε στις χειρότερες εποχές της κρίσης.

Αμεσο κίνδυνο διακοπής λειτουργίας το επόμενο εξάμηνο αντιμετωπίζει το 18,1% των μικρών επιχειρήσεων και το 31,4% των αυτοαπασχολούμενων.
Το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΒΕΕ, προοιωνίζεται περαιτέρω αύξηση της συγκέντρωσης μεριδίων αγοράς σε λιγότερους και μεγαλύτερους οικονομικούς παίκτες.
«Οι επιχειρήσεις ζουν στα χρόνια της αποεπένδυσης και στο τρίγωνο της αβεβαιότητας που απαρτίζεται από την αοριστία για την αξιολόγηση, την πίεση από τις προσφυγικές ροές και την πολιτική ρευστότητα» επισήμανε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, σημειώνοντας πως έχει ήδη στείλει την έρευνα στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Οι αρνητικές προσδοκίες για το μέλλον έρχονται σε συνέχεια ενός πολύ σκληρού παρελθόντος για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες, σε αντίθεση με τους ισχυρότερους παίκτες, χτυπήθηκαν σημαντικά το προηγούμενο εξάμηνο από τα capital controls και την αναστάτωση στην οικονομία.  Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ η απώλεια θέσεων συνολικής απασχόλησης σε απόλυτα μεγέθη κατά το β΄ 6μηνο του 2015 ήταν για τις μικρές επιχειρήσεις 45.000, από τις οποίες οι 31.000 ήταν θέσεις μισθωτής απασχόλησης.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι επιχειρήσεις με τζίρο 100-300 χιλιάδες ευρώ και εταιρείες με 2-3 άτομα προσωπικό.
Στην αποτύπωση του δεύτερου εξαμήνου 2015, 3 στις 4 επιχειρήσεις δηλώνουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης με πτώση 20,6% στον μέσο κύκλο εργασιών, ενώ το 43% των επιχειρήσεων υποστηρίζει ότι κατέγραψε ζημιές και 2 στις 3 είδαν τη ζήτηση να μειώνεται κατά 63,4%.
Για το επόμενο διάστημα μόνο το 9,4% των ερωτηθέντων αναμένει βελτίωση για την πορεία της επιχείρησής του ενώ το 61,2% αναμένει επιδείνωση.

Παρά το γεγονός πως ο τζίρος έχει μειωθεί αισθητά μετά τα capital controls, τερματικό POS που θα μπορούσε να διευκολύνει τα έσοδά τους διαθέτει σήμερα μόλις το 39,9% των μικρών εταιρειών (τον Ιούλιο ήταν μόλις 28%), με τους επαγγελματίες να ρίχνουν το φταίξιμο στις υψηλές προμήθειες που για το 37% ξεπερνούν το 1,5% επί του τζίρου.
Στην έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ αποτυπώνεται ως κυριότερο πρόβλημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η συσσώρευση φορολογικών υποχρεώσεων και η αδυναμία διαχείρισης των χρεών που έχουν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Τέσσερις στις δέκα εταιρείες πιστεύουν ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το 2016.
www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: