Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι στην κηδεία 21χρονης διασώστριας που σκότωσαν ισραηλινοί

Χιλιάδες άνθρωποι παρέστησαν σήμερα στην κηδεία μιας νεαρής εθελόντριας διασώστριας από την Παλαιστίνη, που σκοτώθηκε χθες από σφαίρα Ισραηλινού στρατιώτη, κοντά στη σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ.


Η Ραζάν αλ Νατζάρ, 21 ετών, τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρα στο στήθος χθες σε περιοχή ανατολικά της Χαν Γιουνές, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο τύπου του υπουργείου Υγείας της Γάζας, τον Άσραφ αλ Κόντρα, η Νατζάρ εργαζόταν εθελοντικά στις παλαιστινιακές υπηρεσίες υγείας και φορούσε τη λευκή ρόμπα των μελών των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών.
«Το ιατρικό προσωπικό δεν είναι στόχος» ήταν το tweet που έστειλε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ, απευθύνοντας έκκληση στο Ισραήλ να «διαβαθμίζει τη χρήση βίας» και την οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, να «αποφεύγει τα επεισόδια» κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.
Ιατρικό προσωπικό και διασώστες από τη Γάζα παρέστησαν στην κηδεία της νεαρής γυναίκας, ενώ ο πατέρας της κρατούσε τη στολή της, που είχε κηλίδες από αίμα.
Την 21χρονη έθαψαν φωνάζοντας «με το αίμα μας και την ψυχή μας θα θυσιαστούμε για εσένα Ραζάν». Πολλοί από τους συμμετέχοντες υπόσχονταν επίσης ότι θα το κίνημα διαμαρτυρίας στα σύνορα με το Ισραήλ θα συνεχιστεί.
Με τον θάνατο της νεαρής διασώστριας, αυξήθηκε σε 123 ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων πριν από 2 μήνες.
Η παλαιστινιακή οργάνωση πρώτων βοηθειών ανέφερε ότι η 21χρονη σκοτώθηκε «ενώ επιχειρούσε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες σε διαδηλωτές».
«Το να πυροβολούν εναντίον του ιατρικού προσωπικού συνιστά έγκλημα πολέμου, όπως ορίζεται από τις Συνθήκες της Γενεύης» τονίζεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε η οργάνωση, η οποία απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να απαντήσει στις «παραβιάσεις» των Ισραηλινών.
Μετά την κηδεία, ξέσπασαν επεισόδια στα σύνορα, καθώς νεαροί Παλαιστίνιοι άρχισαν να πετούν πέτρες εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών. Αρκετοί Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
Ο ισραηλινός στρατός είπε από την πλευρά του ότι ένας «τρομοκρατικός πυρήνας» διείσδυσε από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον Παλαιστινίων, εμποδίζοντάς τους να γυρίσουν πίσω.
 .koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: