Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Τέλος η «διπλή εξεταστική» για τους «επί πτυχίω»

Αν οι μεγαλύτεροι θυμούνται τα φοιτητικά χρόνια ως περίοδο ξεγνοιασιάς, αυτό δεν ισχύει πλέον για χιλιάδες νέους και νέες που αγωνίζονται να αποφοιτήσουν το συντομότερο δυνατόν, καθώς κάθε επιπλέον εξάμηνο σπουδών σημαίνει μεγαλύτερη οικονομική αιμορραγία για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Ειδικά για όσους σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους ή αναγκάζονται να δουλεύουν ταυτόχρονα, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να πάρουν το πτυχίο εγκαίρως είναι οι περίφημες «διπλές εξεταστικές».

Πρόκειται για ένα άτυπο μεν, εθιμικά κατοχυρωμένο δε, δικαίωμα, που ισχύει για την πλειονότητα των «επί πτυχίω» φοιτητών.
Οσοι έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη σπουδών έχουν τη δυνατότητα να εξετάζονται σε επιπλέον μαθήματα, κερδίζοντας χρόνο.
Δεν πρόκειται τόσο για χειρονομία αβροφροσύνης από την πλευρά των καθηγητών όσο για δικαίωμα που κερδήθηκε με αγώνες από τους ίδιους τους φοιτητές, καθώς πατάει στις πραγματικές τους ανάγκες.
Είναι λογικό, λοιπόν, όταν το δικαίωμα αυτό καταργείται σε μια μέρα, να υπάρχουν αντιδράσεις από όλο το φοιτητικό σώμα, όχι μόνο από τους «επί πτυχίω».
Αυτό συνέβη φέτος στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας, όπου φοιτούν περίπου 500 φοιτητές και φοιτήτριες, όταν η συνέλευση διοίκησης της Σχολής (στην οποία συμμετέχουν και τρεις φοιτητές) αποφάσισε να καταργηθεί η διπλή εξεταστική του Ιουνίου.
Από τον Μάρτιο οι φοιτητές βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, με συλλογή εκατοντάδων υπογραφών διαμαρτυρίας, παρεμβάσεις στην πρύτανη, τον κοσμήτορα, ακόμα και στον αρμόδιο υφυπουργό Παιδείας.
Ως έσχατο μέτρο πίεσης προχώρησαν σε καταλήψεις, καθώς το Τμήμα τους είναι το μοναδικό από τις 24 Σχολές του Πανεπιστημίου Πάτρας που κατάργησε τη διπλή εξεταστική.
Σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες φοιτητών και φοιτητριών στην «Εφ.Συν.», η στάση που κράτησε απέναντί τους η διοίκηση της Σχολής ήταν εξόχως αυταρχική αλλά και αντιφατική.
«Βρισκόμαστε σε απόγνωση! Πλέον ο πρόεδρος του Τμήματος μας απειλεί με απώλεια του εξαμήνου και της εξεταστικής του Ιουνίου» γράφει φοιτητής σε επιστολή του στην εφημερίδα μας (τα στοιχεία του στη διάθεση της «Εφ.Συν.»).
«Σε μια εποχή που τα πράγματα για τη χώρα και για τον καθένα ξεχωριστά δυσκολεύουν, θεωρούμε ανεπίτρεπτο να αφήσουμε αυτή την άδικη και ανεξήγητη απόφασή σας να περάσει» έγραφαν οι φοιτητές στην πρώτη επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο του Τμήματος, που συγκέντρωσε πάνω από 220 υπογραφές.
Φοιτήτρια καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» ότι μεταξύ των πιέσεων υπήρξε στοχοποίηση όσων συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, που έφτασε στο σημείο προσωπικών απειλών, με φράσεις όπως «Εσύ θες να κάνεις μεταπτυχιακό; Να δω ποιος θα σου δώσει συστατικές!».
Η τελευταία εξέλιξη στο σίριαλ της ταλαιπωρίας που βιώνουν εκατοντάδες φοιτητές ήταν η απειλή για οριστική απώλεια της εξεταστικής αν δεν σταματήσουν τις καταλήψεις.
Τελικά το εξάμηνο παρατάθηκε, η εξεταστική μετατέθηκε στις 25 Ιουνίου και συρρικνώθηκε σε μόλις δύο εβδομάδες.
Οσο για τους «επί διπλώματι» φοιτητές, το δικαίωμα να εξεταστούν σε «μαθήματα μη αντίστοιχου εξαμήνου» αφορά μόνο όσους χρωστάνε μέχρι 8 μαθήματα.
Στην πράξη, όπως καταγγέλλουν μέλη του Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου, αυτό ισοδυναμεί με κατάργηση της διπλής εξεταστικής, αφήνοντας αρνητική παρακαταθήκη για τους φοιτητές των μικρότερων ετών.
 efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: