Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Η NASA ανακοινώνει μια πολύ σημαντική ανακάλυψη για τον πλανήτη Αρη


Στις 21.00 ώρα Ελλάδας
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση της NASA. Η επιστημονική κοινότητα κρατάει την ανάσα της καθώς στις 21.00 μ.μ ώρα Ελλάδας, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία θα ανακοινώσει μία εντυπωσιακή ανακάλυψη για τον πλανήτη Άρη.

Η ανακάλυψη θα αφορά κάποιο εύρημα του ρομποτικού οχήματος «Curiosity» που «κόβει βόλτες» στον Κόκκινο Πλανήτη από τις 6 Αυγούστου του 2012, όταν προσεδαφίστηκε στην περιοχή Αιολίς Πάλους, στο κρατήρα Γκέιλ.
Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία κρατά κλειστά τα χαρτιά της έως την τελευταία στιγμή γιατί τα πορίσματα της έρευνας απαγορεύεται να δημοσιοποιηθούν πριν επειδή τα έχει «δεσμεύσει» το επιστημονικό περιοδικό «Science» μέχρι την στιγμή της συνέντευξης.
Η συνέντευξη της ΝΑSΑ θα μεταδοθεί ζωντανά από τη «NASA TV», το Facebook Live, το YouTube και το Twitter/Periscope.
Τι πληροφορίες έχει συλλέξει μέχρι τώρα το Curiosity για τον Κόκκινο Πλανήτη
Το πρόγραμμα Curiosity έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια και η συμμετοχή του Ashwin Vasavada, επιστήμονα του ερευνητικού εργαστηρίου «NASΑ Mars Science Laboratory» στο JPL (ο επίσημος τίτλος του προγράμματος Curiosity) ενισχύει τις φήμες πως οι αποκαλύψεις της NASA θα αφορούν τα ευρήματα του ρομπότ γεώτρησης. 

Το ρομποτικό όχημα «Curiosity» «οργώνει» το αρειανό έδαφος από τον Αύγουστο του 2012. Έχει μέγεθος μικρού αυτοκινήτου, με βάρος 899 κιλά,τρία μέτρα μήκος, 2,7 μέτρα πλάτος και 2,2 μέτρα ύψος. Το ρομπότ φέρει επιστημονικό εξοπλισμό με τον οποίο μπορεί να αναλύσει τη χημική σύσταση δειγμάτων που λαμβάνει.Τα όργανα αυτά είναι το φασματόμετρο μάζας για την ταυτοποίηση χημικών στοιχείων, ο αέριος χρωματογράφος για τη χημική ανάλυση πετρωμάτων, καθώς και το φασματόμετρο λέιζερ για τη μέτρηση ελαφρών στοιχείων που σχετίζονται με τη ζωή, όπως ο άνθρακας, το οξυγόνο και το άζωτο. 

-Από τις πρώτες εβδομάδες μετά την προσεδάφισή του, το Curiosity είχε ενδείξεις ότι κάποτε έτρεχε νερό στον πλανήτη.Συνέλεξε φωτογραφίες από πετρώματα που αποτελούνται από χαλίκια και άμμο με βάση τις οποίες ο επιστήμονες κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα:από το μέγεθος και το στρογγυλεμένο σχήμα τους κάποτε μετακινήθηκαν και διαβρώθηκαν από τρεχούμενο νερό. 

- Τον Νοέμβριο του 2012 το Curiosity εντόπισε χώμα που μοιάζει εντυπωσιακά με την ηφαιστειακή άμμο των νησιών της Χαβάης ενισχύοντας την θεωρία ότι κάποτε ο Κόκκινος Πλανήτης είχε φιλοξενήσει μικροβιακή ζωή.

-Tον Σεπτέμβριο του 2013, η NASA ανακοίνωσε ότι το «Curiosity» εντόπισε με τα όργανά του απρόσμενες ποσότητες νερού στο αρειανό έδαφος.Το ρομποτικό όχημα ανέλυσε το πρώτο του δείγμα αρειανής σκόνης, την οποία εξαέρωσε με υψηλή θερμοκρασία -στους 835 βαθμούς Κελσίου- και αμέσως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πιο άφθονο στοιχείο ήταν οι υδρατμοί. 

- Πρόσφατα το ρόβερ κυκλοφόρησε στο You Tube ένα βίντεο που δείχνει το κεφάλι ενός αγάλματος στην άμμο με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» να επισημαίνει:«Μπορείτε να δείτε πολύ καθαρά: το πηγούνι, το στόμα, τη μύτη, τα μάτια, τα αυτιά», Θα μπορούσε να είναι ένας πολεμιστής που φοράει κράνος. Η πέτρα αυτή, που έχει διάσταση μόνο μερικά εκατοστά, βρίσκεται σε μια φωτογραφία που έστειλε το διαστημικό όχημα «Curiosity» της NASA.
.e-radio.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: