Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Στο Apollo το Jupiter της Alpha bank

Το Apollo private equity fund φαίνεται πως είναι ο προτιμητέος επενδυτής για το πακέτο «κόκκινων» δανείων Jupiter που έβγαλε προς πώληση η Alpha Bank Έπειτα από βελτιωτικές προσφορές που κατέθεσαν δύο private equity funds φαίνεται πως η τράπεζα καταλήγει τελικώς στην παραπάνω προσφορά του Apollo, η οποία είναι και η αρτιότερη.


Το πακέτο Jupiter αποτελούσε και αυτό «μήλον της Έριδος» για τη δευτερογενή αγορά «κόκκινων» δανείων που σταδιακά δημιουργείται με αξιώσεις στη χώρα μας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη πώληση δανείων με εξασφαλίσεις που έχει οδηγήσει σε διαγωνισμό ελληνική τράπεζα μετά την Πειραιώς και το χαρτοφυλάκιο Amoeba, το οποίο πρόσφατα μεταβιβάστηκε στην Bain Capital. 
Και αυτό το πακέτο εντάσσεται στην προσπάθεια των πιστωτικών ιδρυμάτων να περικόψουν δραστικά τα «κόκκινα» δάνεια. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί με επιθετικούς ρυθμούς απ’ όλες τις τράπεζες.

Το Jupiter περιλαμβάνει δάνεια, η ονομαστική αξία των οποίων ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ, που αφορούν 500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα δάνεια αυτά φέρουν καλύμματα 1.700 ακίνητα, αλλά και ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία της τράπεζας ανακτήσιμης αξίας η οποία ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.
Η αξία των 1.700 ακινήτων, που αποτελούν τις εξασφαλίσεις του χαρτοφυλακίου δανείων, υπολογίζεται στα 450 εκατ. ευρώ, και αφορούν ξενοδοχεία, κατοικίες, εμπορικά ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Κοντά στο 30% των ακινήτων αυτών βρίσκεται στην Αττική, ενώ περίπου το 70% των ακινήτων προς πώληση που έχουν περιέλθει στην κατοχή της τράπεζας βρίσκεται επίσης στην περιοχή της Αττικής.

Προς νέο CEO

Eν τω μεταξύ, η Alpha Bank βρίσκεται πολύ κοντά στο να εκλέξει νέο CEO.
H αρμόδια επιτροπή προκρίνει δύο υποψηφίους για CEO της τράπεζας, τον Γιώργο Αρώνη, αναπληρωτή CEO της Alpha Βank, και τον Βασίλη Ψάλτη, οικονομικό διευθυντή της τράπεζας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, εκτιμάται πως οι διεργασίες για το θέμα αυτό θα ολοκληρωθούν στο τέλος του μήνα, εκτός και εάν επικρατήσει τελικώς ένας υποψήφιος, οπότε και οι διαδικασίες θα επισπευσθούν.

Η μάχη, όπως παρατηρούν τραπεζικά στελέχη, στην παρούσα τουλάχιστον φάση δείχνει αμφίρροπη. Και οι δύο υποψήφιοι προέρχονται από τους κόλπους της τράπεζας και θα αποτελέσουν ομαλή διαδοχή για το πιστωτικό ίδρυμα που τυχαίνει να είναι εκείνο που έχει ξεπεράσει τη γενικότερη κρίση του κλάδου με τον πιο άρτιο δυνατόν τρόπο.
Οι εκτιμήσεις λένε πως μέχρι το τέλος η διαδικασία θα οδεύσει ομαλά και η τράπεζα θα προχωρήσει στην επόμενη μέρα. 
 naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: