Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Hi-tech φορολογικοί έλεγχοι για το Airbnb

Επιτόπιοι έλεγχοι, «κατέβασμα» των ακινήτων από τις ιστοσελίδες αλλά και αυτόματες σαρώσεις με search robot στις πλατφόρμες, στο οπλοστάσιο της ΑΑΔΕ. Η συνεργασία με την Πορτογαλία και οι έλεγχοι για τις έξτρα παροχές προς τους ενοικιαστές.

Αυτόματες σαρώσεις με search robot στις πλατφόρμες τύπου Airbnb, για να διαπιστωθεί εάν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων από τους ιδιοκτήτες τους, «κατέβασμα» των ακινήτων τα οποία νοικιάζονται στη «σκιά» και στοχευμένους ελέγχους επιστρατεύει η ΑΑΔΕ, προκειμένου να εντοπίσει όσους νοικιάζουν σπίτια αλλά δεν δηλώνουν τα εισοδήματά τους στην εφορία. Η ΑΑΔΕ έχει υποβάλει αίτημα παροχής τεχνογνωσίας στη Φορολογική Διοίκηση της Πορτογαλίας, η οποία έχει ανοίξει δρόμους στον έλεγχο των μισθώσεων μέσω Airbnb.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το δίχτυ το οποίο ετοιμάζεται να απλώσει με εντατικούς ρυθμούς, μετά την εκπνοή της προθεσμίας της 30ής Νοεμβρίου για δήλωση στο Μητρώο Ακινήτων, εκτείνεται σε τρία μέτωπα και συγκεκριμένα:
1. Στοχευμένοι έλεγχοι από εφοριακούς, οι οποίοι «χτενίζουν» το διαδίκτυο και τις πλατφόρμες οικονομίας διαμοιρασμού, γίνονται ήδη και θα εντατικοποιηθούν περαιτέρω. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στην Αθήνα οι καταχωρίσεις ακινήτων στην Airbnb φτάνουν τις 5.127. Η ΑΑΔΕ περιμένει στο τέλος του μήνα να διαπιστώσει πόσα από αυτά θα έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων. Στη συνέχεια ξεκινά το σαφάρι.
2. Με την εκπνοή της προθεσμίας δήλωσης των ακινήτων στο Μητρώο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει να ζητήσει από τις πλατφόρμες να «κατεβάσουν» από τις σελίδες τους τα ακίνητα εκείνα τα οποία δεν έχουν πάρει αριθμό μητρώου. Αν κατέβει από τη σελίδα το ακίνητο, τα έσοδα κάνουν φτερά. Τα πρόστιμα όμως καραδοκούν.
3. Στα σκαριά βρίσκεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού, ενός search robot όπως αποκαλείται, μέσω του οποίου θα «σαρώνονται» διαρκώς τα ακίνητα που έχουν ανέβει σε πλατφόρμες, θα διασταυρώνονται και θα βγαίνουν στον αφρό οι παραβάτες. Αντίστοιχο σύστημα έχει χρησιμοποιήσει η Πορτογαλία και σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε επαφή με τη Φορολογική Διοίκηση της χώρας για παροχή τεχνογνωσίας. Με τον ίδιο μηχανισμό θα επιχειρηθεί να ελεγχθούν και τυχόν έξτρα παροχές των ιδιοκτητών, όπως για παράδειγμα υπηρεσίες πρωινού, ξεναγήσεις, υπηρεσίες καθαριότητας και αλλαγής κλινοσκεπασμάτων, προκειμένου να υπαχθούν σε καθεστώς ΦΠΑ.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Η απόφαση που υπέγραψε πρόσφατα ο Γιώργος Πιτσιλής προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Η ημερομηνία μέχρι την οποία ο «Διαχειριστής Ακινήτου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης» οριστικοποιεί την εικόνα του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» είναι η 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
- Τα πρόσωπα που, προκειμένου να συνάψουν Βραχυχρόνιες Μισθώσεις, έχουν προβεί ή προβαίνουν σε ανάρτηση ακίνητων σε ψηφιακή πλατφόρμα από 1.1.2018 μέχρι τις 30.11.2018, εγγράφονται στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2018.
- Υποβάλλεται συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι 30.11.2018, για αναχώρηση μισθωτή από το ακίνητο μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2018, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται τυχόν μισθώσεις που έχουν περιληφθεί ήδη σε «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» για το ίδιο, ως άνω, διάστημα.
- Για αναχώρηση μισθωτή από 1.11.2018 και μέχρι 30.11.2018 υποβάλλεται «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι τις 20/12/2018, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην ΠΟΛ. 1187/2017.
Να σημειωθεί ότι αν ο διαχειριστής, αν αναρτήσει το ακίνητό του χωρίς τον αριθμό εγγραφής του στην ΑΑΔΕ, κινδυνεύει με πρόστιμο 5.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις «Δήλωσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής», πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά με τους κωδικούς του TAXISnet μέχρι τη 12η ώρα το βράδυ της επόμενης εργάσιμης ημέρας από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο. Σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς Δήλωσης, το πρόστιμο ορίζεται στο διπλάσιο του μισθώματος του ακινήτου, και σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής Δήλωσης, το πρόστιμο ορίζεται σε 100 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: