Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Στο 1,20 δολ. αναμένουν το επόμενο διάστημα να διαμορφωθεί το ευρώ οι RBC, Rabobank και World First – Μόλις η Ελλάδα βγει από το ευρώ οι πιέσεις θα εκλείψουν και θα έλθει η άνοδος

 Σοβαρές αρνητικές πιέσεις θα δεχτεί το ευρώ το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς οι φόβοι για την στασιμότητα της οικονομίας της Ζώνης σε συνδυασμό με την κλιμακούμενη κρίση, θα επηρεάσει σημαντικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Σύμφωνα με τον Adam Cole, επικεφαλής της RBC, το βασικό σενάριο που επεξεργάζονται οι περισσότεροι αναλυτές είναι η σταδιακή υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Οι πρόσφατες κινήσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία ήταν περισσότερο αποτέλεσμα short covering και όχι θεμελιώδους οπτικής, παρατηρεί ο Cole.
Υπάρχει η αίσθηση γενικότερα ότι η Federal Reserve δεν θα προχωρήσει σε ένα νέο πακέτο νομισματικής χαλάρωσης το Σεπτέμβριο, γεγονός που ισχυροποιεί το δολάριο έναντι του ευρώ, ενώ η αβεβαιότητα σχετικά με την προοπτική η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, θα κλιμακώσεις τις πιέσεις στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, αναφέρει ο Jane Foley, της Rabobank.
«Δεν νομίζω να δούμε την απόλυτη ισοτιμία στο ευρω – δολάριο εξαιτίας των ευρωπαϊκών προβλημάτων, καθώς και οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στον ‘δημοσιονομικό γκρεμό’, αλλά σίγουρα θα δούμε κάποια αδυναμία του ευρωπαϊκού νομίσματος», προσθέτει ο Foley, ο οποίος δίνει την τιμή στο 1,20 δολ. για το ευρώ. Όμως το αδύναμο ευρώ θα στηρίξει τις ευρωπαϊκές οικονομίες, και κυρίως τη γερμανική η οποία στηρίζεται σημαντικά στις εξαγωγές, παρατηρεί ο αναλυτής της Rabobank.
Από τη μεριά του, ο Jeremy Cook, επικεφαλής οικονομολόγος της World First δεν αναμένει σημαντική υποχώρηση για το ευρώ. Μπορεί να δούμε κάποιες πιέσεις να εκδηλώνονται, κυρίως λόγω της απογοητευτικής αδράνειας των πολιτικών της Ευρώπης, αλλά είναι σχεδόν απίθανο να διασπάσει το φράγμα του 1,20 δολ. Μάλιστα, θεωρεί υπερβολικές τις εκτιμήσεις που θέλουν το ευρώ στα 1,15 δολ. ή ακόμη και στα 1,10 δολ.
Τέλος, πρόσθεσε ότι εάν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, προοπτική που συγκεντρώνει πιθανότητες πάνω από το 70%, τότε το κοινό νόμισμα θα επανέλθει υψηλότερα αφού θα έχουν εκλείψει οι πιέσεις που ασκούνται από αυτό το πρόβλημα.
bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: