Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Αμερικάνικες τράπεζες ετοιμάζονται για το τέλος του €

Οι τράπεζες της Wall Street ολοένα και περισσότερο προσπαθούν να αναδιαρθρώσουν τις συμβάσεις τους ώστε να περιορισουν την εκθεση τους στα PIIGS καθώς προετοιμάζονται για την πιθανή έξοδο μιας χώρας από την ευρωζώνη.
Χρησιμοποιώντας κυρίως CDS, οι τράπεζες των ΗΠΑ έχουν μειώσει τις καθαρές θέσεις τους τους σε προβληματικές χώρες της ευρωζώνης. Αλλά εχουν ακομα περισσότερη δουλειά στα παρασκήνια για να εξασφαλίσουν ότι εάν μια χώρα αφήνει την ευρωζώνη δεν θα πρέπει να λαμβάνουν πληρωμές σε δραχμές ή πεσέτες….
Η Ευρωζώνη συνεχίζει να είναι το κυρίαρχο μέλημα των ΗΠΑ παρα την ασταθή ανάκαμψη τους. Το περασμένο καλοκαίρι η επιδείνωση της κρίσης της ευρωζώνης δημιουργησε μια «άγρια» διακυμανση των τιμών των μετοχών αμερικανικών τραπεζών και οδήγησε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ζητήσει να παρέχουν περισσότερη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων τους στην Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία και Πορτογαλία.
Μια ανάλυση από τότε δείχνει ότι η JPMorgan Chase, η Bank of America, η Citigroup, η Morgan Stanley και η Goldman Sachs έχουν περιορισει γενικά την έκθεσή τους στις PIIGS, αλλά η εικόνα δεν είναι ομοιόμορφη. Oι ακαθάριστες θέσεις τους κυμαίνονται από $ 5,4 δις της Morgan Stanley σε περισσότερα από $ 20 δισ. σε JPMorgan Chase, ποσα που πιστευουν ότι είναι διαχειρίσιμα.

Αλλά μηχανορραφίες στην ευρωζώνη συνεχίζουν να ανατροφοδοτούνται οι τράπεζες των ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα η κερδοσκοπία για το αν ο Mario Draghi, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο πρόεδρος, θα αναλάβει πιο επιθετική δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης που παράγεται περαιτέρω λυγίσματα των τιμών των αμερικανικών μετοχών.
Ένα ανώτερο στέλεχος μεγαλης τράπεζας της Wall Street εκβιαζε τους αντισυμβαλλομένους του στα παράγωγά λέγοντας : «Έχουμε αυτή τη σύμβαση, είναι σε ευρώ, αυτό που θέλω να μάθω είναι σε περίπτωση που η Ισπανία φυγει από το € εμείς θα καταλήξουμε αντίπαλοι ή μπορούμε απλα να συμφωνησουμε από τωρα σε Βρεταννικο δικαιο ; ».
"Αν δεν το κάνουν ... όταν η σύμβαση ωριμάσει δεν πρόκειται να αναχρηματοδοτηθεί."
Οι περισσότερες συμβάσεις παραγώγων χρησιμοποιούν ήδη αγγλική νομοθεσία που, δικηγόροι και τραπεζίτες πιστεύουν, είναι πιθανό να επιβάλλει τελικά ότι ο αντισυμβαλλόμενος από μια χώρα που έχει αποχωρήσει από το ευρώ θα συνεχίσει να κάνει τις πληρωμές σε ευρώ και όχι σε ένα νέο υποτιμημένο νόμισμα.
Μερικά hedge funds έχουν διακόψει τις συναλλαγές τους με έλληνες αντισυμβαλλομένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: