Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Γεύση απ’ τα …παλιά έχουν οι εξαγγελίες Χατζηδάκη


Εδώ και πολλά χρόνια εξαγγέλλονται επενδύσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας, θα προσφέρουν θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσουν "ανάπτυξη". Την τελευταία εικοσαετία οι δηλώσεις σ' αυτή την κατεύθυνση είναι καρμπόν! Από τον κανόνα δεν ξέφυγε ούτε ο σημερινός υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. Οι ανακοινώσεις του δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτε τις αντίστοιχες του Σουφλιά, του Ρέππα, του Βερελή, του Μαντέλη και πάει λέγοντας... Βασικό μενού πάντα οι αυτοκινητόδρομοι. Ακόμα και αν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι είναι μη βιώσιμοι (http://www.chrysogelos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=985%3Aabout-risk-sharing-instrument&Itemid=63&lang=el).
Η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πρασίνων Ζωή Βροντίση, αναφερόμενη στις σχετικές ανακοινώσεις του Κωστή Χατζηδάκη, δήλωσε:
«Η διαχρονική ομοιότητα των κατευθύνσεων αντικατοπτρίζει το λανθασμένο προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας. Έναν προσανατολισμό, που οδήγησε στη χαμηλή γενική απασχολησιμότητα, στην εκτόξευση των ελλειμμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στην πολύ μικρή προστιθέμενη αξία... Αλλά και σ' ένα «πάρτι» ανάμεσα σε κρατικοδίαιτους παράγοντες που εκτόξευσε τους προϋπολογισμούς των δημοσίων έργων και συνέβαλε έτσι και στον εκτροχιασμό των δημοσιονομικών!».
Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν ότι ακόμα και στην εποχή των παχέων αγελάδων, οι παθογένειες αυτές δεν κρύβονταν. Στην παρούσα όμως περίσταση με την ανεργία και την ύφεση στα ύψη και το αδιέξοδο ορατό, η εμμονή στα ίδια δεν μπορεί να οφείλεται μόνο σε ιδεολογικές παρωπίδες.
Πρόκειται για άκρως επικίνδυνη πολιτική μυωπία. Μια τύφλωση που αναπαράγει όλες τις παρενέργειες του παρελθόντος και καθιστά χρόνια τη χώρα ουραγό σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, ο εναλλακτικός τουρισμός, οι επενδύσεις έντασης εργασίας. Ταυτόχρονα, οι επιπτώσεις σε παραμέτρους, όπως στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, στις μονοκαλλιεργητικές τάσεις στον παραγωγικό τομέα, στην αειφορία, επιτείνουν το αδιέξοδο και ακυρώνουν προοπτικές διεξόδου.
www.ecogreens-gr.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: