Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Τι αλλάζει με τα μπλοκάκια από 1/1/014

Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, δεν έφεραν στη χώρα μόνο τους εργαζομένους των 200 και 400 ευρώ, αλλά και τρόμο στο υπουργείο Οικονομικών.
Τα αποτελέσματα των φορολογικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους που συμπλήρωσαν τον κωδικό 11 («Είστε επιτηδευματίες που φορολογήστε με τις διατάξεις του άρθρου 45 ΚΦΕ;» – τα γνωστά μπλοκάκια) και το πλήθος των πολιτών που δήλωσαν ότι απασχολούνται με αυτόν τον τρόπο εργασίας είναι να έχουμε αλλαγές στην φορολόγησή τους, βάζοντας εμπόδια ουσιαστικά στο να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.

Φορολόγηση εισοδημάτων της χρήσης 2013 (οικονομικό έτος 2014)
Με τον νόμο 4110/2013 άλλαξε ο τρόπος φορολόγησης που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα (ν. 2238/1994). Έτσι πλέον οι πολίτες δεν φορολογούνται ως φυσικά ή νομικά πρόσωπα, αλλά ανάλογα με την πηγή του εισοδήματος τους, που είναι ουσιαστικά:
Α. Εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις
Β. Εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα
Γ. Εισόδημα από κεφάλαιο
Δ. Εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.
Για πρώτη φορά, με τον ίδιο νόμο, δόθηκε η δυνατότητα στους επιτηδευματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν, ουσιαστικά, σχέση εξαρτημένης εργασίας με τους εργοδότες τους, να φορολογηθούν με την κλίμακα της μισθωτής εργασίας και των συντάξεων.

Οι προϋποθέσεις για να θεωρηθεί το εισόδημα από ατομική εμπορική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών, είναι οι ακόλουθες, και ισχύουν εφόσον συντρέχουν σωρευτικά:
α) να έχουν έγγραφη σύμβαση µε τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους, και
β) τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν τα τρία.

Επισημαίνεται ότι, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, ποσοστό 75% των ακαθαρίστων εσόδων του εισοδήματος από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές.
Προσοχή: Οι ανωτέρω υπόχρεοι δεν δικαιούνται την έκπτωση των δαπανών που αναφέρονται στο άρθρο 31 του Ν. 2238/1994, δηλαδή δεν μπορούν να εκπέσει από το εισόδημα τους καμία άλλη δαπάνη, εκτός από τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
 E-Radio.gr Blog 

Δεν υπάρχουν σχόλια: