Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ΕΡΕΥΝΑ-ΣΟΚ: Τα ρούχα που πλένονται στους 40 βαθμούς Κελσίου παραμένουν άπλυτα!!!

Το πλύσιμο των ρούχων και των παιχνιδιών στους 40 βαθμούς Κελσίου μπορεί να κάνει καλό στο περιβάλλον, αλλά αφήνει σχεδόν ανέπαφα τα μικρόβια, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Όπως έδειξε η έρευνα, το μικροβιακό φορτίο τους μετά το πλύσιμο είναι κατά μόλις 14% μικρότερο από αυτό που είχαν όταν ήτ
Σύμφωνα με την Daily Mail, οι μικροβιολόγοι που πραγματοποίησαν τη μελέτη ανακάλυψαν επίσης ότι μετά από το πλύσιμο στους 40 βαθμούς, το ένα στα τέσσερα ρούχα και παιχνίδια που εξέτασαν είχε ίχνη βακτηρίων που υπάρχουν στα κόπρανα.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα από περισσότερα από 100 παιδικά είδη και ρούχα. Τα μισά από τα ρούχα πλύθηκαν στους 40 βαθμούς, ενώ τα υπόλοιπα έμειναν άπλυτα. Τότε διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα βακτήρια που σχετίζονται με τα κόπρανα υπήρχαν στα πλυμένα παιχνίδια με τα οποία κοιμούνται αγκαλιά τα μικρά παιδιά, ενώ τα εσώρουχά τους είχαν το υψηλότερο βακτηριακό φορτίο.

Συγκεκριμένα, πάρα πολλά βακτήρια είχαν απομείνει μετά το πλύσιμο και στα Τ–shirt των παιδιών, ενώ οι μαξιλαροθήκες και τα παντελόνια τους είχαν τα λιγότερα.
«Τα ευρήματα αυτά δεν προξενούν έκπληξη, διότι πολλές μελέτες των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι το πλύσιμο με κρύο νερό δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη των βακτηρίων», δήλωσε η ειδική σε θέματα υγιεινής, Δρ Λίσα Άκερλι.
«Τα βακτήρια δεν σκοτώνονται επειδή τα βάζουμε στο πλυντήριο, ούτε τα ρούχα είναι αυτομάτως καθαρά επειδή μυρίζουν καθαριότητα και φαίνονται καθαρά. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι καλές για τα ρούχα και το περιβάλλον, αλλά όχι κατ' ανάγκην για την υγεία μας», προσέθεσε.

Τι λένε οι ειδικοί και στους πόσους βαθμούς πρέπει να πλένουμε τα ρούχα μας;
Οι ειδικοί λένε πως πρέπει να πλένουμε τα ρούχα τουλάχιστον στους 60 βαθμούς. Όσοι, όμως, δεν το θέλουν, θα πρέπει να απλώνουν στη συνέχεια τα ρούχα στον ήλιο να στεγνώσουν, διότι μελέτες έχουν δείξει ότι η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου σκοτώνει τα περισσότερα βακτήρια.
Προγενέστερες μελέτες της Δρ Άκερλι έχουν δείξει ότι κάθε «καθαρό» εσώρουχο που έχει πλυθεί με κρύο νερό μπορεί να περιέχει έως 10.000 μικροοργανισμούς που σχετίζονται με τα κόπρανα, καθώς και ότι δύο κουταλιές της σούπας από το νερό του πλυντηρίου ρούχων μπορεί να περιέχουν έως ένα εκατομμύριο μικρόβια (κατά την έναρξη της πλύσης).
 E-Radio.gr Blog 

Δεν υπάρχουν σχόλια: