Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Τι έγινε; Μηπως μας τέλείωσαν οι γιατροί;

Ραντεβού σε νοσοκομείο; Έως και τέσσερις μήνες
Διαθέσιμος γιατρός με ραντεβού σε τέσσερις μήνες! Φράση που ακούν πολύ συχνά όσοι προσπαθούν να επισκεφθούν γιατρό σε δημόσιο νοσοκομείο. Τα πρωινά ραντεβού στο ΕΣΥ έχουν μετατραπεί σε είδος υπό εξαφάνιση, με τις λίστες αναμονής να «ξεχειλίζουν» και τους ασθενείς να είναι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, Το δίμηνο αναμονής στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα σημαίνει μεγάλη τύχη για τον ασθενή, αφού τις περισσότερες φορές το… περίμενε για πρωινό ραντεβού ξεπερνά τους τρεις μήνες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Τύπου της Κυριακής.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η μεγάλη προσέλευση των Ελλήνων στο ΕΣΥ λόγω της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έχει προκαλέσει «ασφυξία» στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Ο Τύπος της Κυριακής επιχείρησε να κλείσει ραντεβού σε διάφορες ειδικότητες μεγάλων νοσοκομείων της χώρας μέσω της Γραμμής για την Υγεία 1535. Τα αποτελέσματα των τηλεφωνημάτων προκαλούν ανησυχία για τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν η προσπάθεια για ραντεβού σε τρία διαφορετικά ιατρεία απέτυχε παταγωδώς. Τόσο στο νεφρολογικό όσο και στο παιδο-ορθοπαιδικό αλλά και στην αγγειο-χειρουργική κλινική η απάντηση ήταν ότι «δεν υπάρχουν ελεύθερα ραντεβού».
«Σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα η φράση "δεν υπάρχουν ελεύθερα ραντεβού" μπορεί να σημαίνει το επόμενο τρίμηνο, σε άλλο σημαίνει ένα εξάμηνο. Συνήθως όμως πρόκειται για εξάμηνο» εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Δημήτρης Βαρνάβας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» το ιατρείο διαβητικού ποδιού έχει σπάσει ρεκόρ με αναμονή… 200 ημέρες, ενώ η αναμονή για το ιατρείο πάρκινσον και συναφών κινητικών διαταραχών.
www.dete.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: