Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Τι να προσέξετε στα σαρακοστιανά

Συμβουλές για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και τα τρόφιμα που καταναλώνονται όλη τη Σαρακοστή, δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών.
Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι, γενικά, όλα τα τρόφιμα που "στολίζουν" το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι αρκετά ακριβά και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα. Παράδειγμα, η παραδοσιακή λαγάνα, η οποία -όπως σημειώνει το ΚΕΠΚΑ- αν και δεν διαφέρει σε τίποτα από το ψωμί που προμηθευόμαστε καθημερινά, έχει μεγαλύτερη τιμή από αυτή του κοινού ψωμιού. "Αν συνυπολογίσουμε και το μικρότερο βάρος της, τότε η τιμή της είναι δυσανάλογα υψηλή" τονίζει το Κέντρο.
Οι αχινοί (εχινόδερμα) πρέπει να είναι ζωντανοί, όταν καταναλώνονται. Η διαπίστωση αυτή, γίνεται με απλή παρατήρηση, (βλέπουμε να κινούνται τα αγκάθια τους).
Τα μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια κ.λπ.) όταν είναι ζωντανά εμφανίζουν κινήσεις στις κεραίες και στα πόδια και πρέπει να "μυρίζουν" θάλασσα, να έχουν γυαλιστερή επιφάνεια, τα αρθρωτά τους μέρη να είναι στερεά προσκολλημένα στο σώμα και το κεφάλι τους δεν πρέπει να φέρει μαύρες κηλίδες ή να είναι μελανιασμένο.
Να μυρίζουν θάλασσα Όσοι προτιμήσουν τα νωπά κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα κ.λπ.) θα πρέπει να προσέξουν τα προϊόντα να "μυρίζουν" θάλασσα και η σάρκα τους να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή και τα πλοκάμια- βεντούζες πρέπει να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα. Τα κατεψυγμένα πρέπει να συντηρούνται, στο σημείο πώλησης, σε καταψύκτη στους -18o C, να πωλούνται συσκευασμένα και με υγειονομικό σήμα και να φέρουν όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία.
Υγειονομικό σήμα Τα δίθυρα (Μύδια, Κυδώνια, Γυαλιστερές, Στρείδια, κ.λπ.), πωλούνται συσκευασμένα σε μικρές συσκευασίες, οι οποίες φέρουν το υγειονομικό σήμα, καθώς και όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις. Σε κάθε περίπτωση τα οστρακοειδή πρέπει να είναι ζωντανά, πριν καταναλωθούν και ο έλεγχός τους είναι εύκολος. Τα κελύφη τους πρέπει να είναι κλειστά, ή, αν είναι μερικώς ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση, πάνω στο κέλυφος, πρέπει να κλείνουν μόνα τους.
Τα μύδια πωλούνται, με κέλυφος ή αποκελυφωμένα και, επίσης, κατεψυγμένα. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται, μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μια ποσότητα πόσιμου νερού. Στη συσκευασία τους, πρέπει να υπάρχει το υγειονομικό σήμα και όλες οι υποχρεωτικές ενδείξεις που προαναφέρθηκαν.
Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν στη συσκευασία τους όλες τις προβλεπόμενες ενδείξεις.

www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: