Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

«Δυο Ημέρες, Μια Νύχτα»: οι αδερφοί Νταρντέν και η νέα τους μούσα, Μαριόν Κοτιγιάρ

Η Μαριόν Κοτιγιάρ, στον πρωταγωνιστικό ρόλο, της πιο πρόσφατης ταινίας των βέλγων αδερφών Νταρντέν, δίνει νέα πνοή στην οπτική των σκηνοθετών, δημιουργώντας έναν πιο mainstream χαρακτήρα για την ταινία. Η Κοτιγιάρ, και ως παρουσία και ως υποκριτική, είναι ένας πολύ ισχυρός λόγος να δει κανείς την ταινία.  Αυτός είναι και ένας από τους πιο ισχυρούς λόγους για να δει κανείς την ταινία. 
Η Κοτιγιάρ υποδύεται τη Σαντρά, εργαζόμενη σε ένα εργοστάσιο, σε μια μικρή πόλη του Βελγίου, η οποία καλείται μέσα σε ένα μόλις Σαββατοκύριακο να πείσει τους συναδέλφους της, να την υποστηρίξουν έναντι της εργοδοσίας που τους προσφέρει μπόνους, προκειμένου να συνηγορήσουν στην απόλυσή της. 
Στο μεταξύ, η -όχι και τόσο παραγωγική- Σαντρά, βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, λόγω ψυχολογικών προβλημάτων. 
Οι αδερφοί Νταρντέν, ανάγουν ένα δύσκολο οικονομικό – κοινωνικό - ψυχολογικό δίλημμα, σε θέμα με πολιτική διάσταση. Από τη μία ένας υπάλληλος, με ψυχολογικά προβλήματα, μη αποδοτικός, αλλά με ανάγκη επιβίωσης.
Από την άλλη, ευσυνείδητοι εργαζόμενοι, φορτωμένοι με τα δικά τους προβλήματα, και στρους οποίους δίνεται η δυνατότητα, μέσα στη σύγχρονη οικονομική δυσπραγία, να αυξήσουν το εισόδημά τους. Και τα επιχειρήματα του καθενός - στο πλαίσιο της νταρντενικής φιλοσοφίας - είναι εξαιρετικά ισχυρά και δικαιολογημένα!
Η απόφασή τους, ξεφεύγει από το δίπολο καλός – κακός, αποδοτικός μη αποδοτικός. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καλούνται να πάρουν μια σημαντική απόφαση, που θα έπρεπε κανονικά να ληφθεί κεντρικά, όμως σε αυτή τη φάση, εξαρτάται από τους ίδιους.
Ο χρόνος είναι πιεστικός για την ηρωίδα, που προσπαθεί απελπισμένα να μεταστρέψει την κατάσταση υπέρ της. Ενίοτε καταρρέει, και η ταινία από δραματική, μετατρέπεται σταδιακά σε θρίλερ, χωρίς ποτέ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των εργαζομένων, να είναι δεδομένο. Τι θα γίνει στο τέλος;

Διαβάστε αναλυτικά για την ταινία και τους συντελεστές, βρείτε τις αίθουσες προβολής
Ο διεθνής Τύπος έχει εξυμνήσει την ερμηνεία της Κοτιγιάρ:
www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: