Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Bόμβα από Βρυξέλλες - Το υφιστάμενο μνημόνιο της Ελλάδας θα μπορούσε να παραταθεί για ακόμη 12 μήνες

«Αν δεν κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα... εκτός και αν παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα»
Το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας θα μπορούσε να παραταθεί για ακόμη 12 μήνες, δηλώνει κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος, προκαλώντας νέες ανησυχίες για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.
Η δήλωση αυτή αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη πως θα βόλευε τους Ευρωπαίους μια παράταση του ελληνικού προγραμμάτος, αφού οι Βρυξέλλες δεν φαίνεται να εμπιστεύονται πως η Ελλάδα θα κατορθώσει να σταθεί «μόνη της» στα πόδια της - έστω και με μια προληπτική γραμμή στήριξης - μετά το πέρας του ευρωπαϊκού προγράμματος, στα τέλη του 2014.

«Το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας θα μπορούσε να παραταθεί ακόμα και για 12 μήνες», τονίζει χαρακτηριστικά.
«Αυτό θα ήταν αναγκαίο και για τεχνικούς λόγους, λόγω διαφόρων ζητημάτων που σχετίζονται με τις κεφαλαιακές ανάγκες ορισμένων ελληνικών τραπεζών», δήλωσε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας για την αξιολόγηση του προγράμματος, σημείωσε πως «Υπάρχει ακόμα χρόνος να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα, πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου».
«Αν, όμως, ξεπεράσουμε και τα τέλη της επόμενης εβδομάδας χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα, τότε είμαστε οριακά», εξήγησε επίσης ο αξιωματούχος.
«Αν δεν κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, για να το θέσουμε ήπια, εκτός και αν παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα», συνέχισε.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η απόφαση για ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να ληφθεί πριν τη λήξη του, δηλαδή πριν τις 31 Δεκεμβρίου.
Αυτό είναι αναγκαίο γιατί η ενδεχόμενη απόφαση για παράταση του μνημονίου θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια όχι μόνο από το γερμανικό.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που αποφασιστεί η Ελλάδα να μπει στη λεγόμενη «προληπτική γραμμή πίστωσης» (ECCL) του EFSF, σημείωσε ο αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: