Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Συναγερμός μετά τη βόμβα Δένδια για τα στεγαστικά - Τι θα ισχύσει για τους συνεπείς δανειολήπτες

- Οι τράπεζες φοβούνται μία νέα γενιά κόκκινων στεγαστικών δανείων και από συνεπείς δανειολήπτες
- Ο Νίκος Δένδιας υπαινίχθηκε ότι ρύθμιση θα υπάρξει και για όσους πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους
- Πολλοί είναι εκείνοι οι τραπεζίτες που μιλούν για σφάλμα της κυβέρνησης, μία τέτοια ανακοίνωση
- Πάντως, ο κ. Δένδιας μίλησε για ρύθμιση με κούρεμα έως και 30% του στεγαστικού δανείου ανάλογα με τη μείωση της αξίας του ακινήτου
Η βόμβα του απερχόμενου υπουργού Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια σχετικά με τη ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων είχε θετικό αντίκτυπο σε χιλιάδες δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις μηνιαίες δόσεις τους, αλλά συχρόνως προκάλεσε και γενικότερη αναταραχή στον χώρο των τραπεζών.

Η αποκάλυψη του Νίκου Δένδια πως μελετάται η αναπροσαρμογή, δηλαδή των κούρεμα των στεγαστικών δανείων μέχρι και 30% σε σχέση με τη μείωση της αξίας που έχουν υποστεί τα ακίνητα το τελευταίο διάστημα προκάλεσε συναγερμό σε όλους τους τραπεζίτες της χώρας.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τους τραπεζίτες, μία τέτοια κίνηση δεν προαναγγέλλεται αλλά αποφασίζεται και εφαρμόζεται άμεσα, έτσι ώστε να μην προκληθεί αναταραχή στον τραπεζικό τομέα.
Η προαναγγελία του κ. Δένδια, φοβούνται στις τράπεζες, πως μπορεί να δημιουργήσει μία νέα γενιά κόκκινων στεγαστικών δανείων.
Η ρύθμιση που ανέφερε ο κ. Δένδιας θα αφορά όλους εκείνους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων.
Ωστόσο, το γεγονός πως ουδείς μίλησε για όλους εκείνους τους δανειολήπτες που με αιματηρές θυσίες καταφέρνουν να πληρώνουν τη δόση τους, σημαίνει πως στις τράπεζες επικρατεί προβληματισμός μήπως οι συνεπείς δανειολήπτες σταματήσουν να πληρώνουν τις δόσεις τους, προκειμένου να υπαχθούν και εκείνοι σε αυτή τη ρύθμιση.
Το σίγουρο είναι πως η όποια απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να ληφθεί άμεσα και θα πρέπει σε αυτή την απόφαση να συμπεριληφθούν και ευνοϊκές ρυθμίσεις και για όσους καταφέρνουν με δύσκολο τρόπο να είναι συνεπείς με τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων.

Ωστόσο, από τον κ. Δένδια υπήρξε ένας υπαινιγμός ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει και αυτές τις περιπτώσεις συνεπώς δανειοληπτών, αλλά μέχρι τότε οι τράπεζες έχουν τεθεί σε συναγερμό, για τον φόβο να δημιουργηθεί ένα νέο φιάσκο, όπως στην περίπτωση των πολλών δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες, όπου οι πολίτες δεν πλήρωναν περιμένοντας τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση.
Π Σαραντόπουλος

www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: