Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Οικογενειακές δράσεις και όχι μόνο... στο Μουσείο της Ακρόπολης

Οι εκδηλώσεις του Μουσείου της Ακρόπολης έχουν μπει σε «χειμερινή τροχιά» και ανανεώνουν το ραντεβού τους με το κοινό, με δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν οι δράσεις για όλη την οικογένεια αλλά και οι επισκέψεις στο Αναγνωστήριο, που μας δίνουν την ευκαιρία να ανατρέξουμε σε 350 και πλέον τίτλους, για να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας και να μάθουμε περισσότερα για την Ακρόπολη.
Μετά τις επιτυχημένη περσινή Εναλλασσόμενη Θεματική Παρουσιάση του Α’ Κύκλου το Μουσείο συνεχίζει δυναμικά στο Β’ Κύκλο κάνοντας φέτος πραγματικότητα τις επιθυμίες που εξέφρασαν οι περσινοί συμμετέχοντες.
Πιο συγκεκριμένα κάθε Σάββατο στη 1:00 έως και τον Ιούνιο του 2015 το Μουσείο καλεί το κοινό για μια διαφορετική κάθε φορά συζήτηση μέσα στις αίθουσές του.

Επίσης πολύ επιτυχημένος θεσμός είναι οι Μόνιμες Θεματικές Παρουσιάσεις, ανοίγοντας ένα ευρύ φάσμα συζητήσεων με τους επισκέπτες. Οι παρουσιάσεις δεν είναι μονόπλευρες αλλά γίνονται όλο και πιο διαδραστικές καθώς διεξάγονται υπό μορφή συζήτησης μεταξύ των συμμετεχόντων και του υπεύθυνου Αρχαιολόγου-Φροντιστή. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις τακτικές παρουσιάσεις («Ο Παρθενώνας», «Αριστουργήματα στο Μουσείο Ακρόπολης» και «Αρχαϊκά Χρώματα») που γίνονται στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα γαλλικά.
Ένα πρόγραμμα πολύ ενδιαφέρον που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι το Αναγνωστήριο. Απευθύνεται στους επισκέπτες που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την Ακρόπολη. Δίνεται η δυνατότητα να ανατρέξουν στους 350 και περισσότερους τίτλους που είναι ελεύθερα διαθέσιμοι στο Αναγνωστήριο του δευτέρου ορόφου αλλά και να επωφεληθούν από τις συζητήσεις αρχαιολογικού περιεχομένου με τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές του Μουσείου. Οι τελευταίοι υποβοηθούν τη συζήτηση με πλούσιο εποπτικό υλικό που έχουν αποθηκευμένο στις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές τους (tablets).
Και επειδή τα Χριστούγεννα έρχονται το Μουσείο Ακρόπολης έχει πλέον καθιερώσει την χριστουγεννιάτικη διοργάνωση εργαστηρίων για παιδιά με θέματα που σχετίζονται με τα αρχαία ελληνικά έθιμα καλωσορίσματος του νέου έτους. Σύντομα θα ανακοινωθεί το φετινό χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Μουσείου.

Το Μουσείο Ακρόπολης υποστηρίζει την ανεξάρτητη επίσκεψη με τη δωρεάν διάθεση σακιδίων, καθώς και φυλλαδίων εξερεύνησης για οικογένειες με μικρά παιδιά. Η οικογένεια έχει τη δυνατότητα μιας γρήγορης και απλής περιήγησης με το παιδί χρησιμοποιώντας ένα από τα φυλλάδια εξερεύνησης ή μιας μεγαλύτερης σε διάρκεια και πιο σύνθετης χρησιμοποιώντας ένα από τα δανειστικά σακίδια, τα οποία περιλαμβάνουν επιπλέον και παιχνίδια.
Πέρα από τα παραπάνω, η εκπαιδευτική ομάδα του Μουσείου πραγματοποιεί ανά διαστήματα προγράμματα για παιδιά και γονείς με εναλλασσόμενη θεματολογία, για τα οποία δημοσιεύεται σχετική ενημέρωση στην ιστοσελίδα

Σχετικά με τα μάρμαρα του Παρθενώνα για το εάν το Μουσείο της Ακρόπολης είναι ένας ιδανικός χώρος για να τα φιλοξενήσει -σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του Μουσείου κ. Δημήτρη Παντερμαλή αλλά και ξένων- εκπρόσωπος του Μουσείου διευκρίνησε: «Για πολλά χρόνια, η αντίρρηση του Βρετανικού Μουσείου βασιζόταν κυρίως στην μη ύπαρξη ικανοποιητικού μουσείου στην Αθήνα για τη φιλοξενία των γλυπτών του Παρθενώνα».
«Σήμερα, και το Βρετανικό Μουσείο παραδέχεται ότι ο εκθεσιακός χώρος της Αίθουσας του Παρθενώνα είναι ιδανικός και γι’ αυτό έχει εγκαταλειφθεί το παραπάνω επιχείρημα. Ωστόσο, τώρα προβάλλουν άλλα θέματα, ισχυριζόμενοι κυρίως ότι κατέχουν νομίμως τα γλυπτά του Παρθενώνα, κάτι που φυσικά δεν ευσταθεί».
Όσον αφορά στην επισκεψιμότητα «όλους τους μήνες του 2014 ο αριθμός των επισκεπτών ήταν αυξημένος σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες της περασμένης χρονιάς» αναφέρει εκπρόσωπος του μουσείου, και προσθέτει:
«Πιο συγκεκριμένα τη θερινή περίοδο (Απρίλιο έως Οκτώβριο), το Μουσείο επισκέπτονται περίπου 5.000-6.000 άνθρωποι ανά ημέρα και τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριο έως Μάρτιο) περίπου 2.000-3.000 αντίστοιχα».
Μαρία Παπουτσή

entertainment.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: