Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Αδιέξοδο για την Ελλάδα το προτεινόμενο πακέτο Γιουνκέρ! Χρειάζονται πολύ πιο τολμηρές προτάσεις και βάρος στις Δημόσιες επενδύσεις

Υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται μια τονωτική αναπτυξιακή ένεση, αλλά από το επενδυτικό σχέδιο που προτάθηκε από τον Πρόεδρο Juncker λείπουν η φιλοδοξία, τα μέσα και οι σαφείς στόχοι. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν πως το ποσό των 315 δις είναι απλά ευσεβής πόθος. 
Το σχέδιο βασίζεται σε μη ρεαλιστικές προβλέψεις για τη μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ σοβαρό εμπόδιο αποτελεί το χαμηλό επίπεδο των δημοσίων επενδύσεων, ιδιαίτερα όταν ποσά αφαιρούνται από τα περιφερειακά διαρθρωτικά ταμεία. Σοβαρές αμφιβολίες εκφράζονται επίσης για το γεγονός ότι πολλά από τα κεφάλαια στα οποία αναφέρεται είναι νέα ή απλώς ανακυκλώνονται. 
Η επαναδιάθεση 21 δις των ήδη δεσμευμένων κονδυλίων δεν πρόκειται να κινητοποιήσει 15πλάσιο αποτέλεσμα! Όπως αναφέρουν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι1, «Μετά από μια περίοδο κατά την οποία διοχετεύτηκαν τρισεκατομμύρια στο καζίνο των χρηματοπιστωτικών αγορών, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι στην πρόταση Γιουνκέρ δεν μπόρεσαν να βρεθούν παρά μόνο τόσο μικρά ποσά που θα επενδυθούν στην πραγματική οικονομία.
Κι όμως, εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν και έχουν κατατεθεί. Η πάταξη της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής θα μπορούσαν να δώσουν εκατοντάδες δις ευρώ σε έσοδα Αλλά και η κινητοποίηση μιας πιο φιλόδοξης δημόσιας χρηματοδότησης θα μπορούσε ρεαλιστικά να μοχλεύσει μέχρι και 750 δις. Και βέβαια η λύση δεν εξαρτάται μόνο από τα διατιθέμενα ποσά, αλλά και από την κατεύθυνση των επενδύσεων.
Βασικά ζητούμενα να δημιουργηθεί μια πράσινη ενεργειακή ένωση (με βάση την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), να αναπροσανατολιστεί η οικονομία και να υποστηριχθεί η κοινωνική και πράσινη καινοτομία.
Ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό σχέδιο θα πρέπει επίσης να οδηγήσει σε αύξηση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, αλλά και στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας και την ενδυνάμωση των πολιτών. Έτσι ώστε για να μπορέσει η οικονομία να ανανεώσει το δυναμικό της, να ξεφύγει από ένα αποπληθωριστικό σπιράλ και να υποστηρίξει το μετασχηματισμό της οικονομίας σε μια πιο βιώσιμη και οικολογική κατεύθυνση».
www.ecogreens-gr.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: