Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Σουλτάνος και σ’ όποιον αρέσει

«Είτε το δέχεστε είτε όχι, το σύστημα διακυβέρνησης της Τουρκίας έχει de facto αλλάξει. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο, μέσω συνταγματικής αναθεώρησης στη χώρα». Ρίχνοντας με τις νέες δηλώσεις του... «κηροζίνη» στα ήδη φλεγόμενα «τόπια» του προεκλογικού σκηνικού στη γείτονα Τουρκία, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί σαφώς να προκαταλάβει τις εξελίξεις. Οχι τυχαία, το νέο προεδρικό «τελεσίγραφο» δόθηκε σχεδόν αμέσως μετά την επίσημη κατάρρευση των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» στην Αγκυρα, και λίγες ώρες πριν οριστικοποιηθεί για σήμερα επόμενος γύρος διερευνητικών επαφών: αυτήν τη φορά μεταξύ του ισλαμοσυντηρητικού AKP και του εθνικιστικού MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη των «Γκρίζων Λύκων».
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, σκοπεύει να προσέλθει στο σημερινό ραντεβού «χωρίς προκαταλήψεις», δίνοντας έμφαση στα σημεία που οι δύο πλευρές μπορούν να συμφωνήσουν και παρέχοντας «πολλές επιλογές, συμπεριλαμβανομένων του σχηματισμού κυβέρνησης βάσει ενός κοινού προγράμματος και της νέας προσφυγής στις κάλπες»... Μέχρι σήμερα, γράφει η φιλοκυβερνητική Sabah, «η ηγεσία του MHP ενθάρρυνε τη συνεργασία του AKP με τους κεμαλιστές του CHP» σε έναν μεγάλο συνασπισμό, «με την ελπίδα ότι οι δυσαρεστημένοι εθνικιστές ψηφοφόροι του AKP θα επέστρεφαν στην εκλογική τους βάση».
Τώρα, συμπληρώνει η γκιουλενική Zaman, «στους πολιτικούς διαδρόμους της Αγκυρας κυκλοφορεί η φήμη ότι το MHP σκοπεύει να τερματίσει άμεσα τις συνομιλίες με το AKP, υπολογίζοντας ότι θα υποχρεώσει έτσι τον Ερντογάν να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο CHP, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα.
»Λέγεται επίσης ότι σε περίπτωση νέων εκλογών το MHP θα βασίσει την προεκλογική εκστρατεία του στο επιχείρημα ότι ο Ερντογάν ελέγχει τον Νταβούτογλου και σαμπόταρε κάθε προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, εξυπηρετώντας τα προσωπικά του συμφέροντα, αντί αυτά της χώρας».

Η πρώτη μάλιστα αντίδραση του Μπαχτσελί στο «τελεσίγραφο» Ερντογάν ήταν ανάρτηση στο Twitter ότι «η Τουρκία δεν είναι μόνον ένας άνθρωπος» και ότι «δεν πρέπει να ανεχθούμε μία εγχώρια εκδοχή του Χίτλερ, του Στάλιν ή του Καντάφι»!
«Πραξικόπημα»
Εξίσου αιχμηρή, αν και πιο ήπια, ήταν η τοποθέτηση του ηγέτη του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που ερμήνευσε τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ως «παραδοχή πραξικοπήματος», αποδίδοντάς του ότι ακολουθεί την τακτική «του Κενάν Εβρέν, που πρώτα έκανε το πραξικόπημα και μετά το “επένδυσε” νομικά» με τη συνταγματική αναθεώρηση του 1982.
Οπως και να έχει «ό,τι αναμενόταν να γίνει, έγινε», σχολιάζει σε χθεσινό άρθρο του στη Zaman ο δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός Σαχίν Αλπάι. «Η Τουρκία οδεύει σε πρόωρες εκλογές, μέσω κλιμάκωσης των αιματηρών συγκρούσεων με το PKK και των εξωτερικών απειλών στη χώρα. Το τι θα φέρουν οι νέες εκλογές παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο». Το μόνο σίγουρο, καταλήγει, είναι ότι «η χώρα έχει μπει σε μια περίοδο αστάθειας, που είναι πιθανό να παραταθεί», άγνωστο μέχρι πότε.
www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: