Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Τι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές

Το ποσοστό του 18,4% έναντι του 14,9% της Νέας Δημοκρατίας, συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές, που πραγματοποίησε η Kapa Research για το «Βήμα της Κυριακής». Πέντε κόμματα θα έμπαιναν στη Βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί ισχνό προβάδισμα έναντι της Ν.Δ., ενώ το 40% κρατά αποστάσεις από τα δύο κόμματα, όπως γράφει στην εφημερίδα. Η Χρυσή Αυγή λαμβάνει 5,6%, το ΠΑΣΟΚ 4,5%, το ΚΚΕ 4,4% και κάτω από το όριο του 3% βρίσκονται το Ποτάμι με 2,2% οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,1% και η Ένωση Κεντρώων με 2,3%.  Το 18,2% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν θα πήγαινε να ψηφίσει, ένα ποσοστό 15,9% δήλωσε αναποφάσιστο, κι ένα άλλο 6,1% δήλωσε ότι θα ψήφιζε λευκό ή άκυρο.
Σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, εικόνα κόπωσης και φθοράς παρουσιάζει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες κρίνουν αρνητικά σε ποσοστά άνω του 65% όλες τις κορυφαίες κυβερνητικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι σήμερα.
Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ψήφιση των προαπαιτούμενων στη Βουλή, το 59,6% θεωρεί πως πρόκειται για θετική εξέλιξη αλλά η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη. Το 31,3% την χαρακτηρίζει αρνητική με μέτρα επώδυνα.

Αρνητικά σε ποσοστό 71,4% κρίνεται η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κατάφερε να κερδίσει από αυτό.
Στην ερώτηση τι πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός εάν η κυβέρνηση χάσει την πλειοψηφία, το 23,5% προκρίνει τη συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.

Οικουμένη κυβέρνηση με τη συμμετοχή και της Ν.Δ. προτιμά το 37,8%, ενώ παραίτηση και προσφυγή σε εκλογές θα ήθελε το 25,8%.
Στο ερώτημα περί καταλληλότητας για τη θέση του πρωθυπουργού ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το ποσοστό του 41,8%, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης το 28,5%.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: