Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Χάρτινες αποδείξεις και για εισοδήματα ώς 6.000 ευρώ

Αναδρομική ισχύ έχει η απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου με την οποία προστίθενται στους φορολογουμένους που εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου χιλιάδες φυσικά πρόσωπα με χαμηλά πραγματικά εισοδήματα, όπως οι περιστασιακά απασχολούμενοι και οι πρόσφυγες.


Η απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ έχει ξεκινήσει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, ορίζει ότι δεν υποχρεούνται να έχουν εξοφλήσει μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής τις δαπάνες που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο και οι εξής κατηγορίες φορολογουμένων:
● Πολίτες των οποίων το ετήσιο πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το ετήσιο τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι περιστασιακά απασχολούμενοι.
● Υπήκοοι τρίτων χωρών που αιτούνται ή/και λαμβάνουν διεθνή προστασία από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι παραπάνω κατηγορίες φορολογουμένων, όπως και όλες οι άλλες περιπτώσεις εξαιρουμένων από την υποχρέωση πληρωμής δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα, δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση κάλυψης του αφορολογήτου με δαπάνες βάσει αποδείξεων.
Συγκεκριμένα, οφείλουν κι αυτοί να έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες που καλύπτουν ποσοστά από 10% έως και 20% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός τους, με τη διαφορά ότι θα πρέπει να τις έχουν εξοφλήσει με μετρητά και να έχουν φυλάξει τις αποδείξεις, προκειμένου να τις επιδείξουν για έλεγχο εφόσον κληθούν. Η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ και καλύπτει τα εισοδήματα του 2018.
.efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: