Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Τώρα κάνουμε ότι θυμωνουμε! Η επανάσταση αρχίζει..

Το "σκληρό" πόκερ μέσα στην κυβέρνηση
Ο κύκλος της αναγκαστικής συγκατοίκησης των τριών κυβερνητικών εταίρων που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο φαίνεται ότι έκλεισε την περασμένη εβδομάδα και από αύριο εισέρχεται η χώρα σε μια νέα εποχή, όπου οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι και ιδίως οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης αρχίζουν να θέτουν όρους και προαπαιτούμενα για να εξακολουθήσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση.
ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ θέτουν ήδη "βέτο" για να ανοίξουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές, όπως έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση. Ζητούν επίσης να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των λιμανιών, ενώ απαιτούν από τον Πρωθυπουργό άμεση εφαρμογή της συμφωνίας για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
Ως τώρα οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι τα πήγαιναν καλά, επειδή δεν ήταν δυνατόν να τα πάνε άσχημα! Μετά τη διασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ και την ψήφιση από τη Βουλή και των πρώτων μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, άρχισαν και τα πρώτα παρατράγουδα αλλά και οι πρώτες διαφωνίες για ορισμένες κυβερνητικές επιλογές
Με τα "χίλια ζόρια" ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα το φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ καταψήφισαν και πάλι τις διατάξεις για τα εργασιακά. Ακόμη πιο δύσκολα ψηφίστηκε η διάταξη για τη διδασκαλία του Κορανίου στα δημόσια σχολεία της Κομοτηνής και της Ξάνθης, ενώ αποσύρθηκαν για να μην καταψηφιστούν και από κυβερνητικούς βουλευτές οι διατάξεις για τη φορολόγηση των σκαφών αναψυχής και όσων έχουν εκδώσει πλαστά και εικονικά τιμολόγια.
Το γεγονός ότι τα κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση καταγράφουν διαφωνίες και επιφυλάξεις μεταξύ τους δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι αυτές θα οδηγήσουν σε κλυδωνισμούς ή, ακόμη περισσότερο, σε ρήξη. Ως τώρα έχουν αποδείξει ότι μπορούν να διαχειρίζονται τις διαφορές τους με αμοιβαίες υποχωρήσεις και πνεύμα συνεργασίας.
Τα οκτώ «όχι» του ΠαΣοΚ
Μόνο το ΠαΣοΚ έχει ήδη ενημερώσει την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό ότι ζητεί αλλαγή πολιτικής σε οκτώ σημεία, απειλώντας μάλιστα να καταψηφίσει ορισμένες από αυτές όταν φθάσουν στη Βουλή.
Για τρεις από τις δράσεις αυτές το ΠαΣοΚ πιέζει από κοινού με τη ΔΗΜΑΡ και κατά πάσα πιθανότητα θα επιτύχει την τροποποίηση των ρυθμίσεων για να αποφευχθεί η ενδοκυβερνητική διένεξη. Οι τρεις αυτές ρυθμίσεις είναι οι εξής:
Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, όπως έχει συμφωνηθεί ήδη σε προγενέστερη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Η μείωση θα έπρεπε να έχει ήδη εφαρμοστεί, αλλά λόγω της υστέρησης των εσόδων κρίθηκε ότι μπορεί να καθυστερήσει και η έναρξη της ισχύος της.
Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα λιμάνια, όπου το ΠαΣοΚ εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις. Μάλιστα για τον λόγο αυτόν εκπρόσωπος του κόμματος θα συναντηθεί τις προσεχείς ημέρες με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Κ. Μουσουρούλη, ζητώντας συγκεκριμένες τροποποιήσεις.
Η λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές. Ο κ. Βενιζέλος έχει ήδη ενημερώσει τον κ. Σαμαρά ότι αποδέχονται τη ρύθμιση μόνο για το τουριστικό κέντρο της Αθήνας και γενικώς τις τουριστικές περιοχές τις ώρες αιχμής, ζητώντας την τροποποίηση της διάταξης προς αυτή την κατεύθυνση.
Ταυτόχρονα το ΠαΣοΚ ζητεί επιμόνως ρυθμίσεις για άλλα πέντε ζητήματα, τα οποία θα θέσει ο κ. Βενιζέλος στην προσεχή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Συγκεκριμένα απαιτείται:
Αμεση ψήφιση από τη Βουλή νόμου για την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Επιτάχυνση της ψήφισης από τη Βουλή του σχεδίου νόμου που κατήρτισε το ΠαΣοΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με επέκταση των ρυθμίσεων και στις ιδιωτικές τράπεζες.
Απλούστευση των διαδικασιών για τη μέγιστη απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Αξιοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης για την προμήθεια βασικών ειδών διατροφής, χωρίς να παρεμβάλλονται μεσάζοντες.
«Πάγωμα» των απολύσεων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για τουλάχιστον τρεις μήνες.
Τα πέντε «όχι» της ΔΗΜΑΡ
Πέντε «βέτο» έχει θέση ήδη ο κ. Φ. Κουβέλης στην κυβέρνηση ζητώντας αλλαγή στρατηγικής σε πέντε βασικά ζητήματα, για τα οποία αρνείται να στηρίξει και τις σχετικές διατάξεις. Αναλυτικά η ΔΗΜΑΡ απαιτεί:
Να μην ακολουθηθεί το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας για την ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ταυτόχρονα τάσσεται υπέρ της συγχώνευσής του με μικρότερες τράπεζες, και όχι υπέρ της απορρόφησής του από κάποια μεγαλύτερη.
Να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα λιμάνια, ζητώντας οι όποιες αλλαγές να πραγματοποιηθούν ύστερα από δημόσιο διάλογο, και όχι μόνο από τη συζήτηση στη Βουλή. Ζητείται ταυτόχρονα η κατάργηση του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος και αλλαγές στα λιμενικά δίκτυα.
Να αποσυρθεί η διάταξη για τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές, εκτιμώντας ότι θα ωφελήσει τα πολυκαταστήματα και όχι τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Να εφαρμοστεί άμεσα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ η κυβέρνηση την έχει αναβάλει τουλάχιστον ως τον Μάρτιο.
Να υπάρξει ένα πλαίσιο προστασίας των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και να διευρυνθούν οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.
Ορους και προϋποθέσεις όμως θέτει στους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους και ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος υπενθυμίζει συχνά στους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη ότι, όπως έχουν δικαίωμα να έχουν λόγο στις κυβερνητικές επιλογές, έχουν και υποχρέωση να στηρίζουν τις συμφωνημένες δράσεις και ιδίως όπου υπάρχουν μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, ή όπου διαπιστώνονται προβλήματα στη λειτουργία των υπουργείων και του κράτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα επαναφέρει τις προσεχείς εβδομάδες το αίτημά του για διορθωτικές κινήσεις στη σύνθεση της κυβέρνησης, με την αιτιολογία ότι θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, αλλά και καλύτερος συντονισμός.
Επίσης ζητεί την πλήρη στήριξή τους για την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί ως το τέλος του χρόνου, διαπιστώνοντας ότι προβάλλονται αντιρρήσεις από στελέχη της ΔΗΜΑΡ και του ΠαΣοΚ για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, της ΕΥΔΑΠ και του Ελληνικού.Ολα αυτά θα συζητηθούν στην επόμενη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες. Εκεί θα τεθούν όλα τα ζητήματα και, εφόσον τα προβλήματα ξεπεραστούν, τότε είναι δύσκολο να εμφανιστούν νέα, τουλάχιστον ως τον Μάρτιο και την έλευση της τρόικας. Κυβερνητικά στελέχη πάντως σημειώνουν ότι δεν είναι εξίσου εύκολο να ξεπεραστούν όλες οι διαφωνίες και γι' αυτό ο κίνδυνος νέας κυβερνητικής κρίσης πάντα θα είναι πιθανός.

www.sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: