Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Οι περιφερειακές τράπεζες ξεπληρώνουν τα δάνεια τους

Εκατοντάδες ευρωπαϊκές τράπεζες σπεύδουν να επιστρέψουν τα φτηνά δάνεια που έλαβαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν από ένα χρόνο, σε μια επίδειξη της εμπιστοσύνης ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανακάμπουν τρία χρόνια μετά την κρίση χρέους της περιοχής.
Η ΕΚΤ θα πάρει πίσω € 137 δισεκατομμύρια από 278 τράπεζες στις 30 Ιανουαρίου, την πρώτη μέρα που τα τριετή δάνεια μπορούν να επιστραφούν και σχεδόν δύο χρόνια πριν από τη λήξη τους - η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε την Παρασκευή.
Αυτό αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τέταρτο των € 489 δισεκατομμυρίων της ΕΚΤ που έχουν αξιοποιηθεί από τις τράπεζες από τον Δεκέμβριο του 2011. Οι τράπεζες δανείστηκαν επιπλέον € 530 δισεκατομμύρια σε μια δεύτερη δόση των τριετών δανείων τον περασμένο Φεβρουάριο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε περισσότερα από € 1.000.000.000.000.

Η ΕΚΤ δεν παρείχε μια ανάλυση της αποπληρωμής ανά τράπεζα ή χώρα. Όμως σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει καλά το θέμα, περίπου το ένα τρίτο των χρημάτων που αποπληρώθηκε ήρθε από ισπανικές τράπεζες.

Τα στοιχεία παρέχουν μία από τις καθαρότερες ενδείξεις σχετικά με την εκπληκτικά γρήγορη ανάκαμψη που αφορά μεγάλα τμήματα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Έστι αίρεται ένα σημαντικό εμπόδιο προς τη σταδιακή ανάκαμψη της ευρύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία περιστρέφεται γύρω από την υγεία των τραπεζών της.

Οι επιστροφές θυμίζουν τις τράπεζες των ΗΠΑ, οι οποίες αφού έλαβαν δισεκατομμύρια δολάρια φορολογουμένων σε βοήθεια των υπό το πρόγραμμα TARP το 2008, επέστρεψαν τα κεφάλαια αυτά ταχύτερα από ότι αναμενόταν. Αυτό θεωρήθηκε ως σημείο καμπής στην κρίση του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ.

Οι τράπεζες της Ευρώπης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα, τα οποία κυμαίνονται από αντιληπτές ελλείψεις κεφαλαίων στις προβληματικές οικονομίες. Όμως, ο υπουργός οικονομίας της Ιταλίας ονομάζει την αποπληρωμή των τριετών δανείων, γνωστά ως μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης, LTROs, ένα καλό σημάδι.

Το ευρώ έφτασε σε υψηλό 10-μήνου έναντι του δολαρίου μετά τη δήλωση της ΕΚΤ σχετικά με την αποπληρωμή, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών που είχαν θέσει την αποπληρωμή μεταξύ € 50 και € 100 δισεκατομμύρια.

Τη στιγμή που η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρόγραμμα δανεισμού, πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν βρεθεί έξω από τις συνήθεις αγορές χρηματοδότησης, λόγω της κρίσης εμπιστοσύνης που μαστίζει τη ζώνη του ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi την Παρασκευή δήλωσε ότι τα τριετή δάνεια βοήθησαν τις τράπεζες να αποφύγουν «ένα σημαντικό πρόβλημα χρηματοδότησης που θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες και δραματικές συνέπειες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.» Τώρα, πρόσθεσε, οι αγορές «βιώνουν μια ανανεωμένη αίσθηση σχετικής ηρεμίας.»

Έκθεση που η ΕΚΤ δημοσίευσε την Πέμπτη εκτιμά ότι τα τριετή δάνεια θα προσθέσουν μεταξύ 0,7% και 0,8% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ευρωζώνης μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους, εν μέρει, επιτρέποντας στις τράπεζες να δανείζουν χρήματα στην οικονομία.


Η διασφάλιση που τα κεφάλαια της ΕΚΤ παρείχε στις τράπεζες είχε κόστος. Το επιτόκιο για τα τριετή δάνεια συνδέεται με την πολιτική επιτοκίων της ΕΚΤ- στο 0,75% επί του παρόντος. Ωστόσο, πολλές τράπεζες θα καταθέσουν απλά τα δανειακά κεφάλαια πίσω στην ΕΚΤ, η οποία δεν θα πληρώσει τόκο σε τέτοια κεφάλαια.

Η KBC του Βελγίου και η Αυστριακή Raiffeisen Bank International AG δήλωσαν την Παρασκευή ότι θα επιστρέψουν όλα τα δάνεια τους κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013. Η ισπανική Banco de Sabadell SA, που δανείστηκε € 24 δισεκατομμύρια, δήλωσε την Πέμπτη ότι θα επιστρέψει περίπου € 1,5 δισεκατομμύρια αυτή την εβδομάδα και περισσότερα τους επόμενους μήνες. Στη Βρετανία, η Lloyds Banking Group ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει περίπου τα δύο τρίτα του LTRO δανείου της (€ 9.500.000.000) την επόμενη εβδομάδα και το υπόλοιπο το Φεβρουάριο, όταν οι τράπεζες μπορούν να αρχίσουν να επιστρέφουν το δεύτερο LTRO δάνειο τους.

Η ανακοίνωση της Παρασκευής δείχνει ότι δεν είναι μόνο οι τράπεζες σε υγιείς χώρες της Βόρειας Ευρώπης που επιστρέφουν τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τράπεζες και σε άλλα μέρη της ζώνης του ευρώ χρησιμοποιούν επίσης αυτή την επιλογή, «πιθανώς εν μέρει, προκειμένου να αποδείξουν στην αγορά ότι βρίσκονται σε μια υγιέστερη θέση», δήλωσαν αναλυτές της Citigroup.

Η έκθεση της ΕΚΤ έρχεται εν μέσω ενδείξεων ότι η οικονομία της ευρωζώνης έχει αρχίσει να βρίσκει το βηματισμό της μετά από περισσότερο από ένα χρόνο στασιμότητας και ύφεσης , ιδιαίτερα έντονης στη νότια Ευρώπη.

Αν και η οικονομία της ζώνης του ευρώ συνέχισε να συρρικνώνεται τον Ιανουάριο, το έπραξε με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με το δείκτη EuroCoin. Το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα αυξήθηκε σε υψηλό επταμήνου τον Ιανουάριο, το ινστιτούτο Ifo, δήλωσε την Παρασκευή.

Ο δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε σε υψηλά 10 μηνών τον Ιανουάριο, αν και εξακολουθεί να δείχνει μια ελαφρά συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

www.banksnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: